Almanya Dışişleri Bakanlığı, haftasonunda Türkiye’de iki Alman vatandaşının daha gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamaya göre, bir çift gözaltına alındı. Bu kişilerden biri bırakılırken, diğerinin hâlâ gözaltında tutulduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’de gözaltına alınan Alman vatandaşları, iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerilimin temel sebeplerinden birini oluşturuyor. Almanya, Türkiye’de gözaltına alınan vatandaşları nedeniyle Ankara’ya tepkili. Son olarak iki ülke karşılıklı seyahat uyarıları yaparken, Berlin Türkiye’yle Gümrük Birliği’nin genişletilmesi anlaşmasını veto edeceğini açıkladı. Almanya’dan Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin askıya alınması yönünde çağrılar da yükseldi.

KİMLER TUTUKLU?

Gazeteci Deniz Yücel, altı ayı aşkın süredir ‘terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamasıyla İstanbul’da tutuklu. Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) çalışan ve 30 Nisan’da gözaltına alınıp 6 Mayıs’ta tutuklanan Tolu hakkında ‘terör propagandası yapmak ve terör örgütüne üye olmak’ suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İsveçli meslektaşı Ali Gharavi ve sekiz Türk insan hakları savunucusu ile birlikte 5 Temmuz’da Büyükada’da düzenledikleri bir seminer sırasında gözaltına alınan Peter Steudtner’e ise ‘silahlı terör örgütüne yardım etmek’ suçlaması yöneltiliyor.