Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Washington'daki göstericilere müdahale eden korumalarının 7-8 Temmuz'da Hamburg'da gerçekleşecek G-20 zirvesine katılmayacağını varsaydıklarını söyledi.

Martin Schäfer, "Washington'da yaşananlara dahil olan kişilerin Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'da eşlik etmeyeceğini varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

Martin Schäfer, Almanya'da yayımlanan "Die Welt" gazetesinde yer alan, Berlin'in korumaların Türk heyetinden çıkarılması için Ankara'ya talebini ilettiği iddialarına ilişkin de "Bu bilgileri ne doğrulayabilirim ne de reddedebilirim. Almanya hukuku ve yasalarına uyulmalı" yanıtını verdi.

Welt am Sonntag gazetesi Alman Dışişleri Bakanlığı'nın ABD makamları tarafından haklarında yakalama kararı olan bu kişilerin Almanya'ya gelmemesi gerektiğini Türk tarafına net bir şekilde ilettiğini bildirdiğini yazmıştı.

Hamburg Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack de daha önce DW Türkçe'ye açıklamasında, "Washington'daki gibi Türk Cumhurbaşkanı'nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg'da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek" demişti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da yaptığı görüşme öncesinde Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericiler "Demirtaş'a özgürlük" pankartı ve Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) flaması açmış, Erdoğan'ı karşılamak için toplanan bir başka grupla gerilim yaşamıştı. İki grup arasında çıkan sözlü tartışmanın ardından Erdoğan'ın korumaları protestoculara müdahale etmiş, tekmeli yumruklu bir kavga yaşanmıştı.

ABD kavgaya karışan dokuz Türk güvenlik görevlisi, üç Türk polis memuru ve iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartıldığını açıklamış, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham aranan 12 kişiye Amerikan yargısına teslim olma çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile bu duruma sert tepki göstermişti.

G20 ZİRVESİNDE SİLAH TAŞIMA İZNİ

Öte yandan Alman basınında yer alan haberlere göre Federal İdari İşler Dairesi (BVA) G20 Zirvesi'ne katılacak yabancı delegasyonların güvenlik personeline silah taşıma izni verebilecek. Daire'ye şimdiye kadar ABD, İngiltere, Meksika, Güney Afrika, Vietnam ve Hollanda'nın bu yönde resmi başvuruda bulunduğu bildirildi. Daire'nin şu ana dek kendisine yapılan başvurulardan hiçbirini reddetmediği kaydedildi. Delegasyonların güvenlik personelinin sadece Alman hükümetinin izin vermesi halinde silah taşıyabileceği açıklandı.

(Kaynak: DW Türkçe)