Siirt'te baraj taşması nedeniyle beş kişinin öldüğü olayla ilgili Siirt'te Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, baraj kurulduğundan beri 20-30 kişinin suda boğulduğunu söyleyerek önlem alınması için yetkilileri birçok kez uyardıklarını belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de anons ve sirenin yeterli olmadığını dışarıya su bırakılacaksa mutlaka o bölgedeki insanların alanı terk ettiğinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Siirt'te Limak Holding'e ait Alkumru Barajı'nda dün suyun aniden yükselmesi nedeniyle beş kişi öldü, bir kişi hala aranıyor.

"BÖLGEDE TUR ATIP İKAZ ETMELİLER"

Nilay Vardar’ın Bianet’teki haberine göre, Siirt'te Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, baraj inşaatından beri bugüne kadar 20-30 kişinin suda boğulduğunu söyleyerek önlem alınması için yetkilileri birçok kez uyardıklarını belirtti.

"Her sene baraj suyunun yükselmesi nedeniyle ölenler oluyor. Bugüne kadar 20-30 kişi boğuldu. Levha koydular. Ancak orada kimse okuma yazma bilmiyor. Siren sistemi kurdular. Ama insanlar nehirde yüzüyorsa nasıl işitecek? Açmadan önce bir tur yapıp ikaz etmeleri gerekiyordu. Sirenden sonra yarım saat beklenmesi suyun öyle bırakılması lazım. Ama hemen suyu bırakıyorlar.

"Her sene yerel gazeteler üzerinden yetkililer uyarılıyor. Hava sıcak, serinleyecek yer yok. Piknik alanı yok. İnsanlar mecbur buraya geliyor. Ölümlerin hepsi yaz aylarında oluyor. Çünkü mesela İstanbul'dan elektrik ihtiyacı olunca buraya çağrı geliyor. Şu kadar kilowat enerji lazım diye. O zaman da su bırakılıyor."

"İHMAL SÖZ KONUSU OLABİLİR"

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, anons ve sirenin yeterli olmadığını dışarıya su bırakılacaksa mutlaka o bölgedeki insanların alanı terk ettiğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

"Barajlarda elektrik enerjisi üretme, sulama, içme suyu kullanımı için su biriktirilir. Zaman zaman yağmur yağabilir, kanalların getirdiği su artabilir. Taşma noktasına gelebilir. O zamanlarda baraj kapağı açılarak fazlalık tahliye edilir.

"Kendiliğinden hiçbir zaman suyun taşmasına müsaade edilemez. Çevrede bulunan tarım arazisi ve insanlara her zaman zarar verebilir. Bu suların tahliyesinin teknisyenlerin kontrolünde yapılması gerekir.

"Bu olayda da elektrik üretimi için iki ünitenin devreye girmesinden bahsediliyor. Kontrolsüz bir açılma söz konusu. Denetimle yapılmalıydı. Bir ihmal olduğunu zannediyorum. Ancak bu teknik inceleme ile ortaya çıkacak. Anons ve ihbar hiçbir zaman yeterli değildir. Oradaki insanların bölgeyi terk ettiğinden emin olmadan sular bırakılamaz."

2011 yılında devreye alınan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Dicle Nehri’nin kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alıyor.

Toplam gövde hacmi 18 milyon m3’tür. 280 MW kapasiteye sahip olan santralin yıllık ortalama üretim kapasitesi 1 milyar kWh’tir. Santral üç üniteden oluşuyor.

3. Havalimanın da ortaklarında olan Limak Grubu'nun tamamlanan ve inşaat halinde 23 HES ve barajı var.