Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesinde her yıl Ağustos ayında düzenlenen geleneksel Zerban İnanç ve Kültür Festivali, Çelikhan Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Kaymakamlığın yasaklama kararına gerekçe olarak Adıyaman Valiliği'nin OHAL kapsamında 25 Ağustos'a kadar tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamasını gösterdiği belirtildi.

20 ve 21 Ağustos'ta "Hakikat Arayışı Zerban'la Buluşuyor" adıyla düzenlenecek olan festival için izin almadıklarını belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mahmut Yapıcı, Çelikhan Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı üzerine valilik yetkilileriyle görüştüklerini, ancak valiliğinde 25 Ağustos'a kadar hiçbir eylem ve etkinliğe izin verilmeyeceği cevabı verdiğini kaydetti.

Festivalin tamamıyla Alevilik kültürü ve inancı temelinde yapılacak etkinlikleri kapsadığına dikkat çeken Yapıcı, yasağa anlam veremediklerini ifade etti.

Bulam merkezde “ziyaret” olarak adlandırılan ve hem Sünni hem de Alevilerin ortak değeri olarak anılan bölgenin tek kadın düşünürünün yattığı söylenen festivale, her yıl Maraş, Malatya ve Adıyaman Alevilerinin katıldığını belirtti.

Valiliğin yasak kararını dinlemeyeceklerini belirten bölge Alevileri ise, ne pahasına olursa olsun festivali düzenleyeceklerini kaydetti.

Kaynak: DİHA