Ankara’da etkisiz hale getirilen iki IŞİD militanının evinden Dikmen’deki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın krokisinin çıkması üzerine, Ankara Valiliği’nin Alevi kurumları ile yaptığı toplantıda, fiziki güvenlik önlemlerinin arttırılmasındaki fikir birliğinin yanı sıra özel güvenlik istihdamı konusunda da kararlar alındığı öğrenildi.

Ankara Valisi Ercan Topaca, Alevi derneğinin krokisinin bulunması ile birlikte Alevilere yönelik tehditlere yönelik istihbari bilgilerin daha somut hale geldiğini dile getirdi. Toplantıda Alevi kurumlarında görevlendirilecek özel güvenliğin istihdamı konusunda farkı öneriler gündeme geldi.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Valilik, Alevi kurumlarında polis görevlendirilmesini teklif etti. Bunun için de camilerde alınan güvenlik önlemleri anlatıldı. 15 caminin önemli günlerde daha kapsamlı bir şekilde korunduğu, bazen tüm cemaatin üstünün arandığı bazen de sadece şüpheli şahısların güvenlik taramasından geçirildiği aktarıldı.

Ancak toplantıya katılan Alevi kurumları valiliğin polis önerisini reddetti. Bunun üzerine valilik, Alevi kurumlarının kendi güvenlik görevlilerini kendilerinin istihdam etmeleri, özel güvenlik belgesi ve silahının valilik tarafından hemen sağlanacağı önerisi ile geldi. Ancak bu da her Alevi kurumunun en az bir özel güvenlik görevlisi istihdam edecek ekonomik durumunun olmadığı tezleri ile reddedildi.

Valilik, güvenlik önlemleri tartışmasının tıkanmasının üzerine, farklı bir öneri geliştirdi. Vali Topaca, özel güvenlik görevlilerinin istihdamının belediyelerden sağlanacağını, silah ve belgesinin valilik tarafından hızla sağlanacağını anlattı.

Alevi kurumların belediyede kadrolu olacak özel güvenlik görevlisinin belediye yönetimleri tarafından değil, kendilerinin bildiği, tanıdığı isimler içinden belirlenmesini istedi. Topaca da bunu kabul etti.

Alınan karara göre Valilik, Alevi kurumlarının yoğun olarak bulunduğu; Çankaya, Mamak, Yenimahalle ve Keçiören belediye yönetimleri ile temasa geçecek. Bu belediyeler Alevi kurumlarının bildiği, tanıdığı kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edecek.

Alınacak tüm güvenlik önlemleri için de irtibat noktası olarak Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ile ilgili işlerden sorumlu Vali Yardımcısı Kemal Karadağ görevlendirildi. Alevilerin her türlü sorunları ve etkinliklerini Karadağ’a aktarması istendi.