Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) “Paris’teki Katliamı lanetliyoruz” başlığıyla yayınladığı açıklamada bir kez daha ‘Barış tek seçenek olmalı’ diye seslendi.

Söz konusu suikastların Kürt sorununda barışa yaklaştığımız ve bölge halkının acılarının son bulacağına yönelik umutların yükseldiği bugünlerde gerçekleşmiş olmasının manidar olduğunu belirten Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu; şiddetten ve gözyaşından beslenen çevrelerin Türkiye’de sıklıkla sergiledikleri politik cinayetlerin Avrupa’ya sıçramış olması, gelecek için gözden kaçırılmaması gereken önemli bir gelişmedir’ dedi.

‘BARIŞ TEK SEÇENEK OLMALI’

Ortadoğu’da yakılan ateşin korlarının başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerine yayılması ile ilgili endişelerini daha önce birçok platformda da dile getiren AABK; ‘Emperyalist ülkelerin insanlığı hiçe sayan korkunç planlarını halklar üzerinde uygulamaya devam etmesi halinde acıların dinmesi mümkün olmayacaktır’ dedi.

Yaşanan katliam, Fransız makamları tarafından aydınlatılamaz ise Fransa hükümeti başta olmak üzere tüm Avrupa’nın töhmet altında kalacağını belirten AABK,  Avrupa’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak bu cinayetlerin sorumluları yakalanıp, tüm karanlık bağlantıları deşifre edilinceye kadar davanın takipçisi olacağını vurguladı.

12 Ocak 2013 tarihinde Paris’te yapılacak olan protesto yürüyüşüne Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Erdal Kılıçkaya’nın yanı sıra konfederasyon ve federasyon yöneticilerinin de katılacağı ifade edildi.

PSAKD GENEL BAŞKANI KEMAL BÜLBÜL

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül de bir açıklama yayınlayarak katliamı kınadı.

“Devrimin ve demokrasinin ülkesi” olarak nitelendirilen Fransa’nın son birkaç yıldır örgütlü Kürt halkına karşı açıkça bir siyasi tavır alması, kendi yasaları çerçevesinde demokratik hak olan çalışmaları “Terörizm” bahanesi ile yasaklaması, Kürt siyasetçileri tutuklaması ve sınır dışı etmesi gibi politikalarına dikkat çeken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, 2’si Alevi biri Ezidi 3 Kürt kadını katleden faşist güçlerin de Fransa’nın bu tavrından vazife çıkardıklarını ifade etti.

‘Demokrasi için ödediği toplumsal ve insani bedelleri unutan Fransa aksi ispatlanana kadar bu katliamda “Sanık” konumundadır’ diyen Bülbül kendi ülkelerinde yok sayılan Kürtler ve Alevilerin ekmek, aş, iş edinmek, “olabilirse” insanca bir yaşam sürebilmek için sürgün gittikleri “Uygarlık dünyası” Avrupa’da yine katliamdan kurtulamadıklarını belirtti.

İmralı Ada’sında yapılan “Görüşmelerin” Kürt Sorununun çözümü ve toplumsal barış için “Umut verici” olduğunu da belirten Bülbül böylesi bir dönemde yaşanan bu katliamın sorumlularının ise; ‘Kürt Halkının siyasal mücadelesine karşı her türlü insanlık dışı oyunu yürüten uluslararası güçler, Kürt Halkının demokrasi ve toplumsal barış mücadelesini yasaklayanlar, Kürt Halkını “Teröristlikle” suçlayanlar, katliam için “Bu bir iç hesaplaşmadır!” diyenler olduğunu ifade etti. 

‘VAHŞİ CİNAYETİ AYDINLATMAK FRANSIZ MAKAMLARININ SORUMLULUĞU’

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ise, 3 Kürt kadınının katledilmesi olayını kişisel Facebook adresi üzerinden değerlendirdi.

Aygün’ün, yayınladığı mesaj şöyle:

“3 Alevi kökenli Kürt politik aktivisti dün akşam 18:00 sularında Paris'in merkezinde işlek bir caddedeki binanın birinci katında öldürüldü; Sakine Cansız ve Eylem Söylemez Dersimliydi; Fidan Doğan ise Elbistanlı… Fransız basını Türkiye'de İmralı görüşmelerine ve barış arayışlarına dikkat çekti; 'zamanlamayı' dile getirdi; Kürdistan Enformasyon Merkezi'nde çalışan bu 3 kadının yaşam hakkının ihlalinden Fransız makamları da sorumlu olsa gerekir. Türkiye'de özellikle yandaş medya içindeki bazı kalemler uzun bir süredir 'PKK içindeki Alevileri' hedef gösteriyordu; özetle 'PKK'yi Ergenekon kurmuştur; Ergenekon içinde de Aleviler etkindir; barış çabalarını da bu grup engellemektedir' şeklinde Alevileri hedef gösteren kasıtlı yorumlar yapılıyordu; Paris'in göbeğindeki vahşi cinayeti bir an evvel aydınlatmak Fransız makamlarının sorumluluğundadır..”

‘BU SİYASİ CİNAYET MUTLAKA AYDINLATILMALIDIR’

Bir açıklama da Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’ndan geldi.

‘Siyasal tarihe kara bir leke olarak geçen siyasal cinayet mutlaka aydınlatılmalıdır’ diyen Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Kaya;  cinayetten, kandan ve şiddetten nemalananların sorumlu olduğunu ifade etti.

‘Şiddet, siyasal cinayetler, inkar ve imha politikalarının çözüm olmadığı onlarca yıllık deneyimler ile görülmedi mi? diye soran Kaya taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Türkiye Cumhuriyeti etnik ve inançsal azınlıkların haklarını tanımalı ve yasal güvence altına alınmasını sağlamalıdır. Avrupa ülkeleri de daha fazla bu ayrımcı ve dıştalayıcı politikalara sessiz kalmamalıdır.

Fransız hükümeti bir an önce insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen bu cinayeti aydınlatmalı, tetikçileri ve onun arkasındaki karanlık odakları yargı önüne çıkarmalıdır.” (YolTV)