Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (ADDF), CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün Dersim olayları ile ilgili bir gazeteye yaptığı açıklamasını desteklediklerini bildirdi.

Köln'deki AABK merkezinde yapılan basın toplantısıyla Aygün'e destek verildiği açıklandı.

Fransa Alevi Birlikleri İkinci Başkanı Erdal Kılıçkaya'nın okuduğu basın bildirisinde, "Anadolu insanını tanımayan Dersim'de yaşananlardan bihaber gerici, ırkçı çevrelerin demagojik söylem ile Hüseyin Aygün'ü hedef haline getirdikleri" vurgulandı.

"Aygün'ün Dersim'in, Çorum'un, Maraş'ın, Sivas'ın ve tüm Alevilerin kendisine insanım diyenlerin duygularına tercüman olduğu" ifade edilen açıklamada, ''Aygün'ün yaptığı açıklamaya imzamızı atıyoruz. Kendisinin demokrasi mücadelesini desteklediğimizi açıkça beyan ediyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

-"CHP DERSİM HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİ"-

AABK ve ADDF'nin imzası bulunan basın açıklamasında, CHP'nin Dersim halkından özür dilemesi istendi ve şöyle denildi:

''CHP hiçbir şeyin ve kimsenin arkasına saklanmadan Dersim Tertelesindeki sorumluluğunu kabul etmeli ve Dersim halkından özür dilemelidir. Hüseyin Aygün'ün yaptığı açıklamalar tarihle yüzleşmek için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.''

Açıklamada, Dersim insanının küskün, kırgın, buruk olduğu belirtilerek, Alevi camiasının 74 yıldır devletten bir özür beklediği kaydedildi.

Basın açıklamasında ayrıca konuyla ilgili 6 maddelik bir öneri paketi sunuldu. Öneri paketinde, "4 Mayıs tarihinin Dersim acılarını paylaşma günü olarak ilan edilmesi, Elazığ Buğday meydanında idam edilen Dersim Seyidlerinin mezar yerlerinin açıklanması, 1938 yılında o bölgeden evlatlık verilen çocukların tam listesinin açıklanması, Munzur, Harçik ve Peri vadilerindeki barajların durdurulması, Erzincan il sınırında bulunan Zini Gedik'te öldürülen 100'e yakın Alevinin kemiklerine DNA testi yapılarak tek tek dini törenle defin yapılması ve TBMM'de hakikatleri araştırma komisyonu kurulması" yer alıyor.

Basın toplantısına katılan Almanya Alevi Birliği Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, "Dersim katliamının Alevi dünyasının, Kızılbaşların bir yarası olduğunu" söyledi.

Öker, kendileri açısından bu katliamın tüm boyutlarının ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu, Türkiye'nin gündemindeki şu veya bu partinin gündemine endeksleme olarak değerlendirmediklerini kaydetti.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya da, geçen hafta TBMM'de grubu bulunan partilerle bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Kaya, Dersim olayları için TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması halinde bu komisyona sadece siyasi parti temsilcilerinin değil, mağdurları temsilen sivil toplum örgütlerinin de katılması gerektiğini kaydetti. Yaşar Kaya, somut olarak böyle bir atılım atılması halinde bunu memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Basın toplantısına Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Ali Çankaya, İsveç Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çağan, İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Başkanı Bülent Ant, AABK Kadınlar Sorumlusu Nevin Kamil Ağaoğlu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Hüseyin Mat, Yol TV yöneticisi Süleyman Arslan, Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Cengiz, Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu temsilcisi Aslan Erkan, Londra Cemevi Başkanı İsrafil Erbil ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu yönetim kurulu üyeleri katıldı.