ALMANYA Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından Bochum'daki Rewierpower Stadyumu'nda  düzenlenen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanprotesto mitingine onbinlerce kişi katıldı.

 

Avrupa'nın 9 değişik ülkesinden sabah saatlerinden itibaren otobüslerle Bochum'a gelen Aleviler, Sivas Davası'nın zaman aşımına uğraması ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Vatana ve millete hayırlı olsun” şeklinde yaptığı açıklamayı ellerindeki pankart ve dövizlerle protesto ettiler.

 

Avrupalı Aleviler, Steiger Awards ödülünü almak üzere Almanya'ya ziyareti planlanan ancak Afganistan'da 12 Türk askerinin ölmesi nedeniyle ziyaretini iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etti.

 

Almanya'nın Bochum kentinde TSİ ile saat 15.00'de başlayan protesto mitingine binlerce yurttaş katıldı. "Aleviler Bochum'da Sesini Yükseltiyor...", "İnsanlık suçlarında zamanaşımına hayır!", "Bu dava burada bitmeyecek!", "Katiller halka hesap verecek!", "Susma sustukça, sıra sana gelecek", Sivas'ın hesabı sorulacak!" "Yaşasın halkların kardeşliği ", Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı mitingde Erdoğan'a büyük tepki gösterildi.

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker mitinge katılan binlere şöyle seslendi:

 

"Mahkemenin vermiş olduğu zamanaşımı kararına karşı Türkiye ve Avrupa'nın dört bir yanında davalarına sahip çıkan, bu davanın takipçisi olan, ısrarla ve inatla mücadelelerine devam eden, adalet arayışlarını devam ettiren canlara bin selam olsun!

 

13 Mart'ta verilen zamanaşımı kararı ve o gün kararını protesto edenlere AKP hükümetinin polisinin uygulamış olduğu şiddeti protesto ediyoruz.

 

Avrupa ve Türkiye'nin dört bir yanında ayağa kalkıyoruz, sokaklara çıkıyor, davamıza sahip çıkıyor, adalet arayışımızı devam ettiriyoruz...

 

Avrupa'dan Başbakan Erdoğan'a sesleniyoruz...

 

“Madımak Katliamı insanlık suçu, verilen karar ise insanlık ayıbıdır.

 

Uygulamış olduğun ve uygulamaya devam ettiğin anti demokratik uygulamalarla bugünün Yavuz'u olduğunu bir kez daha gösterdin.

 

Sadece Aleviler ile değil, Türkiye’de tüm farklı inançsal, etnik ve kültürel kimliklerle kavgalı olduğunu sürekli gösterdin. Ve göstermiş olduğun bu anti demokratik uygulamalara rağmen Steiger Awards ödülüne layık görüldün.

 

Bu ödülü hak edecek en son isim sensin! Bunu bir kez daha buradan haykırıyoruz...

 

Protesto gösterilerini bilerek bugün bu ödülü almaya gelemedin... Bilesin ki artık Avrupa sokaklarında elini kolunu sallaya sallaya dolaşamayacaksın.

 

Bugün buradan bir kez daha sesleniyoruz! Ayağa kalkıyoruz! İnsanlık suçlarında zamanaşımına hayır diyoruz! 1993 yılından beri ısrarla ve inatla devam ettirdiğimiz adalet arayışımızı sürdüreceğiz...”

 

HEDEFTE BAŞBAKAN VARDI

AABK Genel Başkanı Turgut Öker'in ardından AABK Genel Sekreteri Bülent Ant, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Ali Doğan ve Almanya Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Özlem Gökdemir binlere seslenerek zamanaşımı kararını ve kararın ardından "Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun" diyen TC Başbakan'ı Erdoğan'ı protesto ettiler.

 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da şunları söyledi:

 

"TC Başbakanı Tayyip Erdoğan; Yıllarca, yüzyıllarca Anadolu'da Mezopotamya'da insanların dilleriyle, inançlarıyla, kültürleriyle, kimlikleriyle mücadele ettiniz, şimdi de Alevilerin acılarıyla dalga geçiyorsunuz...

 

Tarih boyunca Önderlerimiz Hızır Paşalara, Muaviye'ye, Yavuz'a boyun eğmediler. Bugün onların yolundan giden bizler de sana boyun eğmeyeceğiz.

 

Almanya'ya gelip “Asimilasyon insanlık suçudur” diyen Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye gittiğinde sözünden şaşıyor. Kullanmış olduğu tüm erk ile Alevileri asimile etmeye çalışıyor... Bu da onun Avrupa'da çizdiği demokrat kimliğinin ikiyüzlülüğünün göstergesidir... Tarih sizi asla affetmeyecektir!"

 

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat binlere seslenerek 'Tayyip Erdoğan bugün bu hoşgörü(süzlük) ödülünü almaya gelemediyse bu da sizin dik duruşunuz, mücadeleniz ve davanıza sahip çıkma kararlılığınız sonucu olmuştur' diye konuştu. “Yola devam! Yola devam!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

“AVRUPA'YA SİZ BUNU DÜZELTİN, BEN HOŞGÖRÜSÜZÜM MESAJI VERDİ”

Hüseyin Mat'ın ardından Büyük Almanya Mitingi için Almanya'ya giden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel binlere seslendi.

 

"Tayyip Erdoğan'ın tüm anti-demokratik uygulamalarına, hoşgörüden uzak yaklaşımlarına rağmen bugün kendisine verilen hoşgörü ödülünü almaya gelme cesaretini gösterememesinin altında kendisinin katliamcıları koruması, katliamcıların avukatlığını yapması yatmaktadır. Ve Başbakan Erdoğan Avrupa'ya siz bunu düzeltin, ben hoşgörüsüzüm mesajı vermiştir. Bu da sizin kararlı mücadeleniz sonucu olmuştur" diye konuştu.

 

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel yan yana omuz omuza vererek AKP politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 

Avrupa Dersim Dernekler Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya ve Yeşiller Partisi Milletvekili Mehmet Kılıç da zamanaşımını ve Tayyip Erdoğan'ı protesto eden konuşmalar yaparak toplanan kitleye seslendiler... Mehmet Kılıç "Yolu olan yalnız kalmaz, yolumuz var, yola devam" diye konuştu.

 

“YOLUMUZ VAR, YOLA DEVAM"

Alman Yeşiller Partisi Federal milletvekili ve partisinin uyum sözcüsü hukukçu Mehmet Kılıç, Erdoğan'a verilmesi beklenen ödülün bugüne kadar bu ödülü almış olanlara karşı büyük bir saygısızlık olacağını belirterek, "Bu ödül Avrupa fikrinin geliştirilmesi ve hoşgörüye verilen katkıdan dolayı verilmektedir. Oysa Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de mirası hiç de iç açıcı değil. Hala gazeteciler hapiste. Bu gazetecilerin hapse girmesi gerektiğini kendisi söylüyor. Yani Başbakan Erdoğan hem polis, hem yargıç, hem de savcı. Bu da onun demokrat olmadığını gösteriyor. Sultan gibi karar veriyor" dedi. Dini azınlıkların hakları konusunda da Türkiye'de hiçbir ilerleme olmadığını belirten Kılıç, konuşmasını söyle sürdürdü:

 

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'de Alevilere din derslerinin zorla okutulmasını insan hakları ihlali olarak gördüğünü açıkladı. 10 yıllık dönemde Türkiye demokratikleşmede bir adim öteye gidemedi. Bu ödülün Erdoğan'ın 'Avrupa fikrine sunduğu katkı ve hoşgörüden' dolayı verildiği belirtiliyor. Hoşgörü adına Başbakan bugüne kadar ne yaptı?"

 

Sivas Davası'da firari sanıkların 9'unun Almanya'da yaşadıklarını ve Türkiye'ye iadeleri konusunda Erdoğan'ın en ufak çaba harcamadığını da sözlerine ekleyen Kılıç, "Yolu olan yalnız kalmaz, yolumuz var, yola devam" diye sözlerini bitirdi.

 

“BU DAVA BİTMEYECEK”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan binlere yaptığı konuşmasında Alevilerin yıllar boyu yaşadıkları katliamlardan örnekler vererek, "Lanet olsun insanlık suçu işleyenlere" dedi.

 

Zamanaşımı kararını kınayan Cafer Kaplan Sivas Katliamı Davasının sadece orada hayatını kaybeden 35 kişi ve onların yakınlarının davası olmadığını belirterek "Aleviler var oldukça bu dava bitmeyecek. Bu dava Alevilerin varlık davasıdır" diye konuştu.

 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet milletvekili Ali Rıza Şimşek de mitinge katılarak Erdoğan’a “hoşgörü” ödülü verilmesinin utanç verici olduğunu dile getirdi.

 

Mitingde ayrıca Sivas Katliamı davasının zamanaşımı gerekçesiyle düşürülmesi, Uludere’de Ankara’dan gelen emirle 34 köylünün bombalanarak katledilmesi, Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan kamu görevlilerinin soruşturulmasına izin verilmemesi, daha birkaç hafta önce devlet desteği ile Taksim’de Hocalı Katliamı bahanesi ile ırkçı bir gösteri düzenlendiği ve bu gösteriye İçişleri Bakanı’nın da katıldığı hatırlandığında Başbakan Erdoğan’a “hoşgörü ve tolerans” çerçevesinde ödül verilmesi tam anlamıyla skandal olarak değerlendirildi.

 

Erdoğan’a madenciler adına ödül verilecek olmasının da başka bir skandal olarak değerlendirildiği mitingde Türkiye'de son 4 yılda Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 332 madencinin maden kazaları sonucunda yaşamını yitirmesi de hatırlatıldı.

 

Büyük Alevi Mitingi'nde konuşmalar yapılırken toplanan binlerce kişi "Bu dava burada bitmeyecek, İnsanlık suçlarında zamanaşımına hayır, Faşizme Karşı Omuz Omuza, Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek, AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

 

Mitinge Alevi örgütleri ve kurumlarının yanında çeşitli sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri ve siyasi partiler de katılarak destek sundular...

 

Bochum'da stadyumda yapılan protesto mitinginin ardından mitinge katılan yaklaşık olarak sayıları elli bini bulan kalabalık kitle, çeşitli pankart ve dövizler ve sloganlar eşliğinde Başbakan Erdoğan'a ödülün verileceği yere doğru yürüyüşe geçti.

 

Yürüyüşün ardından Başbakan Erdoğan'a ödülün verileceği yerin yakınında toplanan binler sloganlar eşliğinde zamanaşımı kararını ve Başbakan Erdoğan'ı bir kez daha protesto ederek bir miting de burada düzenlediler.

 

İkinci mitingde binlere seslenen Alevi Gençler Birliği Başkanı Serdar Akın gençler olarak bu davanın dün olduğu gibi bugün de takipçisi olacaklarını ifade ederek Başbakan Erdoğan'a seslendi: "Bugün olduğu gibi bundan sonra da Almanya'ya her geldiğinde karşında bizi bulacaksın.”

 

Serdar Akın konuşmasını "Türk, Kürt el ele faşizme güle güle" sloganıyla sonlandırdı. Mitinge katılan binlerce kişi de slogana karşılık verdi.

 

Serdar Akın'ın ardından bu sefer de kitleye Sivas Katliamında yaşamını yitiren halk ozanı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin seslendi. Yeter Gültekin'in konuşmasında öne çıkan vurgular şöyle;

 

"Dindar nesil yetiştireceğiz diyenler kindar nesil yetiştirdiler. Bunu da 13 Mart'ta yapılan Sivas Katliamı Davasında vermiş oldukları zamanaşımı kararı ve kararı protesto edenlere kullandıkları şiddet, biber gazları, cop ve tazyikli su ile bir kez daha gösterdiler.

 

Bir tek kişi bile kalsak bu ışığı söndürmeyeceğiz! Nesimi'nin, Hasret Gültekin'in ezgileriyle, Asaf Koçak'ın 1990'larda çizdiği tek bir kibrit çöpünün aydınlığında boğacağız karanlığı."

 

Sivas Katliamında yakınlarını kaybeden analara da seslenen Yeter Gültekin Avrupa'nın ve Türkiye'nin dört bir yanında bu davanın burada bitmeyeceğini ifade eden, adalet çığlıklarına ses veren tüm insanlara bin selam göndererek bu davanın burada bitmeyeceğini, adalet arayışlarını ve hukuk mücadelelerini dün olduğu gibi ısrarla ve inatla bugün de devam ettireceklerini bir kez daha haykırdı.

 

Yeter Gültekin'in ardından Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, binlere bir kez daha seslendi. Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'nin de dört bir yanında Alevilerin sokağa çıktığına değinen Öker, önümüzdeki günlerde Türkiye'de de bugünkü gibi milyonların katılacağı kitlesel miting ile mücadelelerini devam ettireceklerini ifade etti.

 

Türkiye'deki Alevilere seslenen Turgut Öker; "Hangi koşul altında olursa olsun, sizin davanız bizim davamızdır. Dün olduğu gibi bugün de davamıza sahip çıkarak ve tüm haksızlıklara karşı mücadelemizi sürdürerek, bir olursak, yan yana gelirsek, birbirimize kenetlenirsek Yavuz'un soyundan gelen Tayyip Erdoğan'ı Yezidin yanına göndeririz" diye konuştu.

 

Çok kısa bir sürede bu mitingi organize eden, 50 bin kişiyi buraya toplayan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun genç ve dinamik yeni yönetim kurulunu kutlayan Turgut Öker, kendilerini yalnız bırakmayan tüm demokrasi güçlerine, Deniz'lerin, Mahir'lerin ve İbo'ların yoldaşlarına teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

 

Miting Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede'nin mitinge katılanlara davalarına sahip çıktıkları için teşekkür etmesinin ardından okumuş olduğu gülbenk ile sona erdi.

 

YOL TV’den de canlı olarak yayınlanan mitinge katılanlar, sloganlar eşliğinde stadyuma doğru gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından dağıldılar.