19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Aleviler’e yönelik katliamın yıldönümünde kentteki anmaya valilik izin vermedi.

 

Buna rağmen Narlı’da buluşup kentte açıklama yapmak isteyen Aleviler’e bugün barikat kuruldu, jandarma saldırıda bulundu.

 

İşte ABF’den aktarılan bilgiler:

 

Anma mitingi için Narlı’ya gelen CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, “insanlık tarihinin en acı olaylarından yaşanan bu katliamın gerçek suçluları halen yargılanmadı. Araştırma Komisyonu kurulaması. Bu katliamı anmayı kimse engelleyemez. Bu ayıptan kurtulmak için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmalıdır. Dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş konuştu. Dönemin Vali Vekili Abdulkadir Aksu’da gerçekleri açıklamalıdır.”

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, “Maraş katliamı planlı, özel harp dairesinin örgütlediği bir katliamdır. Sorumluları halen açığa çıkartılmadı. Anma izin vermemek çok vahim bir durumdur. Valiliğin engelleme gerekçesi özrü kabahatinden büyüktür. Maraş’ta olağanüstü hal varmış gibi Vali davranamaz. TBMM yetkilerine el uzatılmıştır. Bu Maraş’ta katledilenlerin anısına hakarettir. Engeller kaldırılmalıdır.”

 

Sanatçı Ferhat Tunç ise şunları söyledi: “33 yıl önce bu topraklarda devlet eliyle büyük bir insanlık suçu işlendi. Devleti yönetenlerin kendi suçları ve günahlarıyla yüzleşmek gibi bir derdi olmalı. Unutmak ve unutturmak adına ortaya konan tutum 33 yıl önceki bu zihniyetin devamıdır. 12 Eylül’le hesaplaşacağını söyleyen siyasa iktidarın Maraş katliamıyla da yüzleşmek gibi bir yaklaşımı olmalı. Çünkü Maraş katliamı 12 Eylül’e giden yolu döşemiştir. Dolayısıyla bu yasak hesaplaşma adına samimi olunmadığı gerçeğini ortaya koyuyor.”

Narlı Belediye Başkanı Metin Ergücen ise şunları söyledi: “Başından bu yana katliamın Maraş’ta yapılmasını istedik. Ancak yasaklama devam ediyor. 12 Eylül zihniyeti devam ediyor. Maraş Valisi’nin tutumu üzücüdür. Maraş’a gitmek için Alevilerin belediyemiz sınırları içinde Narlı’da toplanmasını anlıyorum, ancak bu bile bürokrasinin ve resmi temsilcilerin aczidir. Biz de Narlı Belediyesi olarak Maraş Barosu ile birlikte Maraş katliam dosyasının yeniden açılmasını isteiyoruz…”

 

NARLI’DA ALEVİLERE JANDARMA BARİKATI

 

1978'de vahşi bir saldırıda kaybettiğimiz canlarımız için Türkiye'nin dörtbir yanından Narlı'la giden Aleviler, jandarma barikatı ile durduruldu. Bekleyiş devam ediyor.

 

Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta vahşice katledilen canlarımızı anmak için Kahramanmaraş’a giden Aleviler, Narlı’da jandarma barikatı ile karşılaştı. Jandarma Alevilerin Maraş’a geçerek şehirde basın açıklaması yapmasına engel olmaya çalışıyor. Türkiye’nin dörtbir yanından hareket ederek Narlı’da buluşan Aleviler, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta” “Katliamlara rağmen inadına Aleviyiz” sloganları atıyorlar.

 

CHP Milletvekili Durdu Özpolat ile BDP Milletvekili Nazmi Gür’ün de aralarında bulunduğu topluluğun Maraş’a geçiş izni için İçişleri Bakanlığı ve Maraş Valiliği ile görüşmeler de sürüyor.

 

NARLI'DA ALEVİLERE JANDARMA SALDIRDI

 

1978'de vahşi bir saldırıda kaybettiğimiz canlarımız için Türkiye'nin dörtbir yanından Narlı'ya giden ve oradan Maraş'a geçerek basın açıklaması yapmak isteyen Alevilere, jandarma müdahale etti. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, jandarma müdahalesini kınadı.

 

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından katliamda kaybedilen canlarımız için Maraş'ta yapılacak anma için Narlı Cemevi'nde biraraya gelindi. Maraş'a gitmek üzere yola çıkan gruba jandarma saldırdı ayrıca biber gazı attı. Olaylar sonrasında iki kişi önce gözaltına alındı daha sonra Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticilerinin girişimleri sonucunda bunlar bırakıldı.

 
"Canlarımızı yaktınız. Anmamıza bile izin vermiyorsunuz"

Saldırıdan sonra Narlı cemevinde tekrar biraraya gelen Aleviler, Maraş'a gitme konusundaki iradesini sürdürüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Dersim'de özür dileyen bir zihniyetin Maraş'ta katliamı anmasına dahi izin vermediğini belirterek "Maraş, olağanüstü hal bölgesi midir? Maraş, yasaklı şehir midir? Bu saldırıyı kınıyoruz" dedi.

Bu arada, İstanbul ve diğer illerden gelen 5 otobüs, Maraş girişine 10 km kala polisler durduruldu. Akrep adı verilen zırhlı araçlar ve panzerlerle bekleyen çevik kuvvet ve özel harekat polisleri, kitlenin kente giremeyeceğini söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, polis yetkilileri ile görüştü ancak bir sonuç alamadı.

 

Halk, otobüslerden inmeye başlarken "Yıllardır canlarımızı yaktınız. Anmamıza bile izin vermiyorsunuz" diyerek tepki gösteriyor. Bölgede gerginlik sürüyor.

 

Ankara'dan gelen otobüslerin de Göksun'da durdurulduğu öğrenildi.

 

Öte yandan, ABF yöneticileri, 30 kişilik bir grupla Maraş Valiliği önünde basın açıklaması yaptı.





Gün içinde çekilen bazı görüntüler aşağıda: