Alevi örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy'de düzenlenen eşit yurttaşlık mitingi sona erdi.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Özgür Demokratik Alevi Derneği gibi bir çok kurumun bulunduğu 50'ye yakın Alevi örgütü, siyasi parti, sendika ve cemevlerinin "inkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile Kadıköy Meydanı'nda düzenlediği mitinge on binlerce kişi katıldı.

Mitinge katılan kurum başkanlarının yanı sıra HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra birçok siyasi parti, kuruluş ve dernek başkanları da mitinge katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingde Sivas Madımak'ta yakılanların, Gezi'de katledilenlerin, Mazlum Doğan'ın Deniz Gezmiş'in ve Mahir Çayan'ın isimleri okunarak "burada" denildi.

DEMİR: EZAN SESİ İLE BAĞLAMA SESİ YAN YANA OLUR MU?

Mitingde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, uygulamaya konmak istenen "Cami-Cemevi" projesine değinerek, "Ezan sesi ile bağlama sesi yan yana olur mu el insaf. Bu insanların inancından elinizi çekin. 'Bazı çürük elmalarda Alevi çalışmaları yürütüyoruz' diyorlar. Hükümette onlarla boy boy fotoğraflar çekiyor. Biz cemevlerinin ibadethane olmasını isterken hiçbir ibadethaneyi yok saymıyoruz. İbadethanelerimizden elinizi çekin diyoruz. Biz Türkiye'nin gerçekliğiyiz bizi yok sayamazsınız" diye konuştu.

BÜLBÜL: BİZİM İBADATHANEMİZ CEMEVİ'DİR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Muaviye soyluları, bunu duyacak. Bizim ibadethanemiz Cemevi'dir. Diyanet, hükümet, Fethullah ve İzzettin dörtlüsü bizi boğmak istiyorlar. Bunların ecdadı, bin 400 yıl önce bizi yok etmek istedi. Bugün torunları ise, 3. İstanbul Köprüsü'ne Alevileri katledenlerin ismini veriyorlar. Biz Pir Sultan'ların torunları buna izin vermeyeceğiz."

AKP'Lİ METİNER'E YANIT: BRE DEVŞİRME!

AKP Milletvekili Mehmet Metiner'in sarf ettiği 'Cemevleri terör yuvasıdır' sözünü de hatırlatan Bülbül, "Bre devşirme, akıl fukarası, gel de meydanı gör. Biz Türkiye'nin gerçekliğiyiz. Kürtler, Türkler, Aleviler, Ermeniler, Gezi Meydanı'nı inletenler, Antikapitalistler gerçekliktir" diye konuştu.

'YEREL SEÇİMLERDE BİRARAYA GELİN, AKP'Yİ PAKETLEYİN'

Nusaybin'de örülmeye çalışılan "utanç duvarı"na da değinen Bülbül, "'Cemevi'ni tanımayacağız' diyorlar. Sen kimsin ki tanımayacaksın. Rojava'ya utanç duvarı örüyorlar, yazıklar olsun sizlere. Biz Aleviler, demokratlarla sosyalistlerle, komünistlerle, Kürtlerle birlikteyiz. Ey Muaviye soylu, sen 11 yıl önce iktidara geldin ama senin kökün derindedir. Muaviye'dedir, Amerika'dadır defol oraya git. Biz Dersimleri, Sivasları, madımakları yapanlardan and olsun ki hesap soracağız" dedi.

Siyasetçilere de seslenen Bülbül, "Yerel seçimlerde biraraya gelin. Gelin AKP'yi paketleyin" dedi.

Zulme sessiz kalmayacaklarını ifade eden Bülbül, halka seslenerek, "Biz 72 millete bir nazarla bakıyoruz. Biz ilim ile irfan ile edep ile mücadele edeceğiz. Biz bu zulme sessiz kalırsak Kerbela bizden davacı olur. Ey canlar, kaldırın ellerinizi kaldırın başlarınızı haykırın, cumhuriyet boyunca bizi yasaklayanlar sizden hesap soracağız deyin" diye konuştu.

GEÇMEZ: BİZ EŞİT YURTAŞLIK İSTİYORUZ

Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de, "Bugün alanlara sığmıyoruz. Hz. Hüseyin'in yoldaşları burada. 'Aleviler ne istiyor' diye soruyorlar. Biz eşit yurttaşlık istiyoruz" dedi.

Geçmez, "Ey Aleviler, birlikte mücadele etmeye var mıyız? İktidarlara inat, Tayyip'lere inat birlikte mücadele diyor muyuz?" ifadelerini kullandı.

 Diyanet ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Geçmez, "Ey kulakları olup ta duymayanlar, gözleri olup ta görmeyenler Aleviler vardır. Biz demokratik Türkiye için mücadele edeceğiz. Özgürleşene kadar, mücadele edeceğiz. Kamuda ayrımcılığa artık tabi tutulmak istemiyoruz. Zorunlu din derslerinin, Diyanet'in kaldırılmasını istiyoruz. Bugün herkes Alevi olduysa, yarın herkes Çerkez, Kürt olacak. 72 milletle bir olmaya devam edelim. Demokratik Alevi örgütlerini marjinal diye nitelendirenler, evet biz marjinaliz" dedi.

ÖKER: CAMİ-CEMEVİ PROJESİ, HAİN PROJE

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de, Alevilerin tarih boyunca katliamlara, zulme, Muaviye soyundan gelenlere boyun eğmediğini belirten Öker, "Ama bugün İzzettin Doğan tarafından Fethullah Gülen'in önünde boyun eğdirilmeye çalışılıyor. Fethullah ne kadar lanetliyse, Fethullah'a diz çöktürmeye çalışanlar da bir o kadar lanetlidir" dedi.

"Cami-cemevi projesi"ni "hain proje" olarak tanımlayan Öker, "Bu hain projenin geçmemesi için her şeyi yapacağız" dedi.

ANNE AYVALITAŞ DAVAYA ÇAĞIRDI

Gezi Tutsak Aileleri Platformu ve Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın annesi Fadime ve ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarıyla kürsüye çıktı.

Anne Ayvalıtaş, bugüne kadar kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Fadime Ayvalıtaş, 21 Kasım'da Kartal Anadolu Adliyesi'nde saat 09.00'da davanın görüleceğini hatırlatarak, herkesi destek vermeye çağırdı.

Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş ise "Aleviler olarak her zaman direndik. Gezi'de birleştik, direndik. Şimdi biz Alevileri teslim almak istiyorlar. Bizi asimle ederek Sünnileştirmek istiyorlar. Bilsinler ki asimile olmayacağız" dedi.

Gezi Tutsak Aileleri Platformu adına konuşan Leyla Tunç, şunları söyledi: "Gezi süreci boyunca yüzlerce çocuğumuz tutuklandı, onlarca çocuğumuzun gözlerini aldılar, gazi ettiler. 6 çocuğumuzu, Mehmet'imi, Ali İsmail'imi katlettiler. O katiller aramızda barınmamalı. AKP'ye sesleniyoruz, katilleri ödüllendirme. Nasıl demokratik hakkını kullanan çocuklarımızı tutukladıysan, katilleri de tutukla."

Tunç, 20 Kasım'da Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz davasının görüleceğini hatırlattı, herkesi davet etti. Tunç, konuşmasını "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" diyerek bitirdi. Tunç'un konuşması "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganıyla karşılandı.

Miting, Tolga Sağ, Muharrem Temiz, Gani Pekşen, Grup Yorum, Gülcihan Koç ve MKM Sanatçısı İdris Demir'in konserleriyle devam etti. Kitle, söylenen deyişlerle semaha durdu, türküler eşliğinde halay çekti. (ETHA, ANF)