ABF'nin 6 Mart tarihinde İzmir'de yapacağı “Demokratik Anayasa ve Eşit Yurtaşlık İstiyoruz” mitingine çağrı amacıyla düzenleğidi dayanışma yemeğinde çok sayıda siyasi parti temsilcisi biraraya geldi. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, anayasa, seçimler ve ezilenlerin hakları için ortak mücadele çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu, 6 Mart tarihinde, İzmir’de düzenleyecekleri, “Demokratik Anaysa ve Eşit Yurtaşlık İstiyoruz” mitingi öncesi siyasi partilere destek çağrısında bulunmak için biraraya geldi. Çankaya Belediyesi Vedat Dalokay Salonunda verilen dayanışma yemeğine çok sayıda kişi katıldı.

BÜLBÜL: YAN YANA OLACAĞIMIZ KESİMLERLE BİR ARADAYIZ

Salona ABF'ye bağlı örgütlerin flamaları asıldı. Açılış konuşmasını yapan ABF yöneticisi Kemal Bülbül, “Hoş geldiniz hoş sohbet getirdiniz” sözleriyle salondakileri selamladı.

Bülbül, Alevilerin “Zorunlu Din dersleri kaldırılsın, Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilsin, Cemevleri İbadethane olarak kabul edilsin, Alevi köylerine cami yapılmasın, asimilasyondan vazgeçilsin, Madımak Müze olsun" gibi taleplerini hatırlatarak, “Bu yüzden eşitlikten, özgürlükten yana olanlarla yan yana el ele yürek yüreğe mücadele yürütüyoruz” dedi.

6 Mart'ta İzmir'de yapacakları mitingin bu anlamda bir buluşmaya dönüşmesini talep eden Bülbül, “Bizleri ret ve inkar edenlere karşı yan yana olacağımız kesimlerle bir aradayız” dedi.

“ALEVİLER VAR, KENDİ TANRI VE FELSEFE İNANÇLARIYLA”

Yemeğin ana konuşmasını yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin de bu toprakların insanı olduğunu belirterek, “Kürtler ve Araplar ne zamandan beri bu topraklardaysa, biz de Türklerle birlikte aynı tarihten beri bu topraklarda yaşıyoruz” diye konuştu. O yüzden “bu topraklarda yaşayan halkların” yaşadıkları acıları ve mutlulukları paylaştıklarının altını çizen Balkız, “Ama onlardan biraz daha fazla ızdırap yaşadık. Adımız yok, kimliğimiz yok bu devlet nezdinde” dedi. “Diyanet işleri başkanlığı bize yok dediğinde, laik mahkemelerin başkanları da bizi yok sayıyor” diyen Balkız, “ama biz varız kendi tanrı ve felsefi inancımızla varız” şeklinde konuştu.

Herşeye rağmen verdikleri mücadeleden hiç vazgeçmediklerinin altını çizen Balkız, bugün yürüttükleri mücadeleyi de “eşit yurttaşlık talebiyle” sürdürdüklerini dile getirerek, “Eşit olmak istiyoruz, kendimizi eşit hissetmiyoruz. Çünkü biz yasalar karşısında eşit değiliz” dedi.

AKP'nin açılım politikalarını ve alevilerle yaptığı çalıştaylara atıfta bulunarak, bu girişimleri “AKP yalan atıyor bizi kandırıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Balkız, bir yandan bu görüşmeler yürütülürken öte yandan alevi çocukları üzerindeki asimilasyonun sürdürüldüğünü söyledi ve sözlerini, "Bizim çocuklarımız din derslerinde din öğretmenlerinin sorgu sualine maruz kalıyor ve burada kaç alevi var dediklerinde bütün sınıfın el kaldırması karşısında dile getirdikleri hakaretlerini burada dile getirmekten hicap duyuyorum" şeklinde konuştu.

“AMA BU BÖYLE GİTMEZ”

“Ama bu böyle gitmez” diyen Balkız, “Kürtlerin Kürt gibi, Alevilerin Alevi gibi, emekçilerin emekçi gibi, kadınların, gençlerin kendileri gibi yaşadıkları bir Türkiye özlemi yaşıyoruz” dedi. Bu konuda Demokratik Anayasa talep ettiklerini ve seçim deklerasyonlarını da bu kapsamda hazırlayacaklarını belirten Balkız, yemeğe katılan kesimlerden de öneri beklediklerini söyledi.

Salondakilere, “Bu ülkeyi bu iktidardan kurtarmak bizim ellerimiz de sizin ellerinizde” şeklinde seslenen Balkız, 6 Mart’ta İzmir’de yapacakları mitinge de katılım ve destek çağrısında bulundu.

Balkız’ın koruşmasının ardından sahneye çıkan Dertli Divane, hem deyişler okudu hem de alevi felfesine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

ETHA