Çorum'da 1980 yılında yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi, olayların 31'inci yılında 'Kardeşlik Yürüyüşü' ile anıldı.

Kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşu örgütleriyle olaylara şahitlik edenler, Bahabey Caddesi'nde toplandı.

Aralarında Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel'in de bulunduğu yaklaşık 600 kişilik grup, çeşitli sloganlar atarak ve pankartlar taşıyarak, Gazi Caddesi üzerinden Saat Kulesi kadar yürüdü.

Saat Kulesi önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, ezan okunurken alkış ve sloganlara ara verdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek yaptığı konuşmada ''Ülkemizde ne zaman kanlı bir toplumsal olay olsa hemen hepimiz provokasyon oldu deriz, bu söylemi kabul etsek dahi Maraş olayları 1978 yılında, Çorum olayları 1980 yılında, Sivas katliamı 1993 yılında ve Gazi olayları 1995 yılında yaşandı. Bu kadar kanın döküldüğü, bu kadar acıların yaşandığı ülkemizde hala birileri bizi provoke edebiliyorsa, biz provokasyona gelebiliyor isek biz cahil miyiz diye, biz yaşanan olaylardan ders almadık mı diye düşünmemiz gerekmez mi? İşte bugün burada Çorum'da üçüncüsü düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması ile başlayıp farklı kesimlerin katılımı ile yapılacak panelle devam edip akşam da can yemeği ve müzik dinletisi ile sonlanacak bu etkinliğin amacı kabuk bağlamış yaraları değil, bu katliamların neden ve sonuçlarını her kesimin gözünden ortaya koyarak bir daha benzer olayları tezgahlamaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmaktır. Bu amaçta en büyük görev geçmişi ile hesaplaşmış, devlete ve gençlere yol gösterici kanaat önderlerine bu acıları yaşayanlara düşmektedir. Genç bir nüfusa sahip ülkemizde milyonlarca insan maalesef yakın tarihimizde yaşananları bilmiyor. Bu kişiler için Çorum, Sivas, Maraş sadece şehir isimleri yaşanmış acılardan bihaberler, tepkisizler. Bilmemek kaybetmektir, cahilliktir. Evet, cahil insan kolay kandırılır, cahil insan maşa olarak kullanılmaya müsaittir. İşte bunun için cehaleti yeneceğiz, bilinçli birer yurttaş olacağız, yalan yanlış bilgilere tenezzül etmeyeceğiz, araştıracağız, gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.'' diye konuştu. Kocatüfek konuşmasını Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu' diyerek tamamladı.

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Öker, burada okuduğu basın açıklamasında, Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993'te yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için dün Sivas'a gittiklerini belirterek, anma töreninde yaşananları eleştirdi.

Anma törenlerine katılanların sayısının arttığını belirten Öker, "Bu ülkeyi çatışmalardan, kandan beslenenlere bırakmamak için Alevi, Sünni, Laz, Çerkez, Kürt ayrımı yapmadan hepimiz bu katliamları yapanların yakasına yapışmalıyız. 31 yıl önceki katliamın arkasında ABD vardı, Kenan Evren, onun bu ildeki valileri vardı. Bugün birbirimizin farklılıklarına saygı duyacağız. Önümüzdeki yıllarda buraya sadece hayatını kaybedenlerin yakınlarını değil bütün Çorum halkını davet ediyoruz" diye konuştu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Başkanı Geçmez ise anma törenlerine katılmalarının eleştirildiğini belirterek, "Alevi-Sünni kavgası mı çıkarmak istiyorsunuz, diyorlar. Asıl onlar 80 yıldır bizim ülkemizde insanlarımızın dinsel, etnik yapısıyla uğraşıyorlar. Kanla besleniyorlar. Biz Çorum'a, Sivas'a gelmeye devam edeceğiz. Ne zaman ki diri diri yakılan Veli Dedemizin ve 56 canımızın heykeli bu meydana dikilirse o zaman belki Çorumlular kendilerine düşen görevi yapmış olurlar" diye konuştu.

Geçmez, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması gerektiğini savunarak, "Bu kurum kalkmadığı sürece barış olmayacaktır, dinimizi özgürce yaşayamayız" dedi.

Ajanslar