Alevi örgütleri, Halk Cephesi'nin HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için açtığı standa saldırısının ardından Nurtepe'de başlayan ve diğer semtlere de sıçrayan çatışmaların ve gerginliklerin son bulması için Gazi Cemevi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu İnançtan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Baki Gülsoy yaptı.

'YETER ARTIK'

Alevi öğretisinin çatışmayı ve şiddetti reddettiğini söyleyen Gülsoy, "Gazi, Sarıgazi, Okmeydanı gibi Alevilerin yoğun yaşadığı mahallelerde yaşanan olaylara, adına ister saldırı, isterseniz çatışma deyin, Alevi dedeleri olarak 'Yeter artık' diyoruz! Yeter artık, bu olayları derhal bitirin" dedi.

Gülsoy, "İlk taşı kimin attığı kuşkusuz önemlidir ama ölümlerin, yaralanmaların, kurşunlanmaların yaşandığı bir ortamda ilk taşı kimin attığı artık önemini yitirmiştir. Yeter artık" diye konuştu.

'ALEVİ MAHALLELERİ ÇATIŞMANIN ADRESİ OLMAKTAN DERHAL ÇIKARTILMALI'

Gülsoy, Alevi dedeleri ve örgütleri olarak şu çağrıyı yaptı:

"Gazi Mahallesi başta olmak üzere hiçbir Alevi mahallesinde gerilim ve çatışma istemiyoruz. Çatışma ve gerilimin yarattığı karanlık ortamda yeni Uğur Kurt'lar, İbrahim Öksüz'lerin olmasını engellemek için saldırılar ve çatışmalar derhal durdurulmalıdır.

Alevi mahalleleri çatışmanın adresi olmaktan derhal çıkartılmalıdır.

Alevi gençlerinin kaderi mezar ya da hapishane olmak zorunda değildir.

Alevilerin Kürtlerle ya da Kürtlerin Alevilerle karşı karşıya getirilmeye çalışması Alevilerin, solun ve Kürt hareketinin işi olmaz. Bu iş, olsa karanlık ortamlardan yararlanan provokatörlerin işidir.

Taraftar mutlaka yan yana gelmeli, gerilime ve çatışmalara son vermelidir. Bunun ilk adımı da taraflar arasında gerilimi daha da artıran saldırgan ve sert dilli açıklamalardan vazgeçmek olmalıdır.

Çatışmaları kışkırtanların, sağı solu kurşunlayanların mahallelerimizde uyuşturucu, fuhuş gibi karanlık işleri yapan 'çeteler' olduğu, bu 'çetelere' karşı mahallemizdeki tüm Alevi kurumları ve siyasi yapıların, demokratik kitle örgütlerinin ortak mücadele etmesi ve tavır alması bir zorunluluktur.

Yaşadığımız mahallelerimiz özgür yaşam alanları olmalıdır. Yasak, baskı, taciz, tehdit ve saldırı ne uğruna bedel ödediğimiz, demokratik devrimci anlayışlarla, ne de Alevi kültürü ile bağdaşmaz.

Bu çatışmalı ortamdan istifade ederek, mahallemizi ablukaya alan, taciz eden ve ev baskınları yapan polis hemen Gazi Mahallesi'ni terk etmelidir."

Gülsoy, "Çatışmalar sırasında, Alevi kurumlarının da hedef alındığı iddiası gündeme getirilmişti. Sizin tespit ettiğiniz böyle bir saldırı gerçekleşti mi?" sorusuna, "Bu konuda henüz bir açıklama yapamayız. Araştırmalarımız sürüyor" yanıtını verdi.

Basın metnine imza atan Alevi örgütlerinin isimleri şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu, Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Yalıncak Sultan Kültür Derneği, Hacıbektaş Kültür ve Yardımlaşma Derneği/Taşdelen, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Topçu Baba Anma Yaşatma Kültür ve Sanat Derneği, Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği, Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Anadolu Erenleri Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Atakent Cemevi, Yeşilkent Pir Sultan Kültür Derneği, Okmeydanı Cemevi, Sarıgazi Cemevi ve Gazi Şehitleri Cemevi.