Alevi örgütleri, Seyit Rıza ile arkadaşlarını katledilişlerinin 77’inci yıldönümünde andı.

Dersim Soykırımı sırasında Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 77. yıl dönümü dolayısıyla Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim Soykırım Karşıtı Derneği ve Demokratik Alevi Federasyonu birer açıklama yayınladı.

Demokratik Alevi Federasyonu FEDA, Türkiye'yi katliamlarla yüzleşmeye çağırdı. "Dersim direnişinin önder ismi Seyit Rıza ve arkadaşlarını idamlarının 77’inci yıldönümünde saygıyla ve şükranla anıyoruz" diyen FEDA, aradan geçen 77 yıla rağmen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin hala belli olmadığını ifade edildi.

'Dersim gerçeğini kabul ettik demekle sorun çözülmüyor' denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kızılbaş Aleviler bu mezarların bir an evvel bulunup, halka teslim edilmesini istiyor. Dersim gerçeğini kabul ettik demekle sorun çözülmüyor. Dersim katliamından dolayı özür dilemek ancak o katliamın mağdurlarına karşı yapılan haksızlıkları kabul etmekle ve gereğini yapmakla anlam kazanır

 "Bir kez daha Pir Seyit Rıza ve birlikte idam edilen yoldaşları oğlu Resik Hüseyin, Şexanlı Aşiret Reisi Seyd Hüsen, Yusufan Aşireti’nin Reisi Kamer’in oğlu Fındık, Demanan Aşireti’nin Reisi Cebrail’in oğlu Hasan, Kureyşan Aşireti’nden Ulkiye oğlu Hasan, Mirza Ali’nin oğlu Ali’nin anıları önünde saygı ile eğiliyoruz.

Kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin, nasıl yorumlarsa yorumlasın Seyit Rıza’nın yaşamı onurlu ve yüce bir yaşamdır. Yakın tarihimize damgasını vuran bu kişilik, tarihte hak ettiği yerini bulacaktır ve bulmuştur." (ANF)