Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan ve Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir; Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son dönemde yaptığı açıklamaları Dicle Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Hacı Bektaşi Veli Dergahı’na gerçekleştirdiği ziyareti de samimiyetsiz bulan Alevi kurumları, hükümetin politikaları ve söylemeleri ile Alevilerin taleplerinin karşılanamayacağını belirtti.

‘DEVLET KENDİ ALEVİLERİNİ YARATMA ÇABASINDA’

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir ise, Alevi açılmının Alevilerin sorunlarını çözmeye odaklı değil, Alevileri sistem içine çekerek Sunnileştirme amacı taşıdığını belirtti.

Demir, “AKP hükümeti ‘Alevi açılımı’ adı altında geliştireceği politikalar ile Alevi halkının sorunlarını çözüp, taleplerini karşılayacağı iddiasında” olduğunu belirterek, Alevi örgütleri ise AKP hükümetinin Alevileri yönelik politikalarının, Türk-İslam sentezinden beslendiğini ve devletin kendi Alevilerini yaratma çabası içinde olduğunu söyledi.

‘ALEVİ AÇILIMI, OYALAMA VE ZAMAN KAZANMADIR'

AKP hükümetinin “Alevi açılımı” ile yeni hiç bir şey söylemediğini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, “‘Alevi açılımı’ adı altında ortaya konan süreç zaman kazanma ve Alevileri oyalamadır. Bunun dışında bir şey yoktur.” dedi.

Hacı Bektaş Veli Dergahı’na girişlerin ücretsiz olmasının hiçbir kıymetinin olmadığını söyleyen Doğan, "Dergahın müze statüsünden çıkarılmadığı sürece orada yapılan hiçbir değişikliğin Aleviler için bir anlamı yoktur. Bu konuda hükümetin yaklaşımı zaten samimiyetini ortaya koyuyor. Eğer hükümet samimi ise, dergahı müze statüsünden çıkarır ve Alevilere devreder.” dedi.

‘BAŞBAKAN, ALEVİLERE ALEVİLİĞİ TARİF ETTİ’

Ercan Geçmez, AKP hükümeti ve Başbakan Davutoğlu’nun Alevilere yaklaşımının samimiyetsiz olduğunu söyleyerek, “Dersim katliamı konusunda Meclis’e kanun teklifi gelmediği sürece, Başbakan ile MHP’nin (Milliyetçi Hareket Partisi) açıklamaları arasında hiçbir fark yok.” dedi.

Geçmez, “Başbakan, Hacı Bektaşi Veli’nin önünde asimilasyonun ne kadar kötü bir şey olduğu zulme uğrayanın yanında olacakların söyledi ama Osmanlı’nın nasıl iyi olduğunu anlattı. Osmanlı’nın Alevilere yaptığı zulmü, oralara nasıl zorla camiler diktiğinden bahsetmedi.” dedi.

Başbakan, Alevilere Aleviliği tarif etti. Bizim anlattığımız gibi inanırsanız sizi vatandaş olarak görürüz yoksa görmeyiz demek istedi.” diyen Geçmez, “Sanki Alevilerin tek sorunu bu. O kadar konuşma, bağırma, nutuk atmanın ardından 3 liralık giriş ücretinin kaldırıldığını söylemesi komiktir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İMC