'Çam eker, meyve eker gibi insan gömdük biz' Elmadereli köylülerin ağızlarından hep bu cümle çıkıyor. Çünkü Kınık’a bağlı bu küçük Alevi köyünde her 10 haneden bir ceset çıkmış Soma faciası sonrasında.

Köyün girişinde iki tane ambulans bekliyor ve sokaklarda sağlık görevlileri turluyor. Nedenini soruyorum, “Hep buradalar. Çünkü insanlar kayıplarının acısına dayanamıyor. Fenalaşıyor insanlar hep” yanıtını alıyorum.

Semin Sezerer'in Diken'de yer alan haberine göre devlet tarafından ‘öteki‘ olarak görülen Alevi köyünün kaderi, facia söz konusu olduğunda da değişmemiş. Anlatılana göre, belediye başkanı AKP’li köye taziye ziyaretine gitmiş ama Elmadere’de kimsenin kapısını çalmamış.

“Alevi bunlar, kesin isyan ederler diye başta bizi işe de almıyorlardı zaten. Buradan AKP’ye oy çıkmaz ya, umursamıyorlar” diyorlar. Konuştuğumuz başka bir madenci faciada amcasını kaybetmiş. Yeğenlerine nasıl bakacağını düşünürken, “Her yerde ağıt var. Bu köy psikolojik olarak çöktü” diyor.

Ailesinden tam dört kişiyi kaybeden bir başka Elmadereli ise “Bizimki alınteri değil artık, kan. Maden için kan döküyoruz” diye konuşuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın facia sonrasında yaptığı “Bu işin fıtratında var” açıklamasıysa, bir hayli kızdırıyor Elmaderelileri: “Diyor ki ‘fıtratında var’, bu insanlar intihar bombacısı mı?”

Bir başka Alevi köyü de Arpaseki… Köyde madende çalışanların çoğu ‘ağırlıkçı‘ olduğu için kayıp vermemişler. Ama madenden yana canları çok yanmış.

“Askeriyenin gözünü seveyim. Bizi verdiler zenginlerin eline, köle gibi kullanıldık” diyorlar. Onlar da ayrımcılıktan şikayetçi: “Bizim köylerde işçi alımlarında daha fazla eleme yapılıyor çünkü hakkımızı biliyoruz.”

Devletin tarımı, hayvancılığı bitirdiğini köylülerin madene mahkum edildiğini bir kez daha hatırlatıyorlar. Son 10 yılda geldikleri bu noktayı “Türkiye, Tayyip Erdoğan’a köleleşmiş” diye özetliyorlar.

Soma’daki sıkıyönetim yaklaşık 30 kilometre ötedeki bu köye de taşınmış. Akşamüstleri köyde dolaşan jandarma sürekli Arpasekililer’i uyarıyormuş: “İstanbul’dan Ankara’dan insanlar gelip sizi kışkırtıyor. Onların provokasyonuna gelmeyin.“