Alevi Bektaşi Federasyonu, Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın gözaltında tutulmasını ve Yol TV hakkında verilen ’yayın durdurma’ kararını protesto etti.

Eyleme, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın-İş, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu ve Yasemin Öney Cankurtaran, HDP Milletvekili Erdal Ataş’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Yol TV Haber Müdürü Işıl Kurt, devletin Alevilere yönelik politiklarının değişmediğini söyleyerek, “Odabaş’ın tutuklanması aslında kanalımıza yöneltilen kin ve nefret suçlamalarının kimler tarafından yapıldığının göstergesidir” dedi.

Yol TV hakkında iddia edilen gerekçelerin kabul edilemez olduğunu ve kararın geri çekilmesi gerektiğini belirten Kurt, “Anayasa komisyonunda muhalif vekillerin sesi kısılmaya çalışıyor. Anayasa tartışmaları anti demokratik ortamda yapılmak isteniyor” dedi.

Kurt, haber yapmaya ve Alevilerin sesi olmaya devam edeceklerini söyledi.

'HAKSIZLIKLARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Alevi kurumları adına basın açıklamasını okuyan ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Alevilerin sesi olan televiyonların kapatıldığını belirterek Hayatın Sesi, TV 10 ve İMC’nin kapatılması hatırlattı. Yol TV’nin ise kendi olanakları ile kurulan bir kanal olduğunu belirten Yıldız, “Haksızlıklara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Yol TV’nin kapatılma kararının geri alınmasını isteyen Yıldız, “TV yayınları serbest bırakılsın” çağrısı yapıldı.

Eylemde söz alan CHP Milletvekili Yasemin Öney Cankurtaran, Yol TV’nin kurulduğu günden bu yana demokrasi, özgürlük ve kardeşlikten yana olduğunu söyledi. Medya etiğine uygun haber yapan Yol TV adının ayrımcılıkla suçlanmasının komik olduğunu ifade eden Cankurtaran, “Eğer Cumhurbaşkanına bir hakaret varsa, mahkemeye verilir. Mahkeme sonucu beklenir” dedi.

CHP olarak özgürlük yolundan vazgeçmeyeceklerini belirten Cankurtaran, mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

‘YÜRÜTÜLEN MÜCADELE İKTİDARI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR’

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, “İnançlar arası çatışmaları derinleştiren bir iktidarla karşı karşıya kaldık” dedi.

Alevilerin seslerinin kısılmaya çalışılmasına sessiz kalınamayacağını ifade eden Ataş, zor durumda kalan iktidarların her on yılda bir kanal kapatma yoluna gittiğini belirtti. Yürütülen mücadelenin iktidarı zor durumda bıraktığını vurgulayan Ataş, mücadelenin süreceğini ifade etti ve “Artık haklarımızı talep etmeyeceğiz, bunlar zaten bizim doğal haklarımız. Artık demokratik bir anayasa için mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eyleme katılan ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ise kapatılan yayın organları, özgür basın ve Cumhuriyet gazetesi yazarları için eylemde olduklarını söyledi ve “Bir sivil darbe süreci yaşanıyor. Bizim ülkemizdeki OHAL başkanlık yolunda görülen engelleri kaldırmak üzerine. Yalnızca kendilerinin konuştuğu bir Türkiye istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” diye devam etti.