Alevi dernekleri ve sivil toplum kuruluşları, Zeynep Altıok Akatlı'nın Kurumsal İletişim Müdürü olarak çalıştığı Doğuş Üniversitesi'nden işten çıkarılmasını üniversite önünde protesto etti.

Zeynep Altıok Akatlı'nın Kurumsal İletişim Birimi sorumlusu olarak çalıştığı Doğuş Üniversitesi'nden işten çıkarılması üniversite önünde alevi dernekleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren şair Metin Altıok'un ve yazar Prof. Dr. Füsun Akatlı'nın kızı Zeynep Altıok Akatlı, katliamın yıldönümünde kaleme aldığı "Sizin Hiç Babanız Yandı mı?" başlıklı yazı nedeniyle işten atıldığını söylemişti.

"Altıok'a yapılan mücadelemize bir saldırıdır"

Üniversite önünde okunan basın açıklamasında, 19 yıldır 35 kişinin ölümüne neden olan Sivas Katliamı'nın üstünün örtülmesi için devletin çok baskı uyguladığı, bir yandan da katliamın faillerini koruduğu belirtildi.

"Bu utançtan kurtulmak için canileri cezalandırıp, bizlerden  ve insanlıktan özür dilemesi gereken devlet gereğini yapmadıkça, Madımak yangını söner mi? İçimizdeki ateş sönebilir mi?"

Altıokun'un üniversiteden işten çıkarılmasının iktidarın oluşturduğu korku çemberinin sonuçlarından sadece biri olduğu belirtilen açıklamada, "19 Yıldır vicdanımızın sesiyle sürdürdüğümüz mücadelemiz hiçbir baskı karşısında asla teslim olmadı, olmayacaktır" dendi.

"Altıok'a yapılan haksızlık, mücadelemizin direnç taşlarına bir saldırı, güçsüz bırakma ve yıldırma politikalarının parçasıdır. Bu anlamda eğitim ve bilim yuvası olması gereken Doğuş Üniversitesi yönetimini ve mütevelli heyetini kınıyoruz."

Açıklamanın yapıldığı sırasında Üniversite Rektörlüğü ise, yazılı bir açıklama yaparak, Zeynep Altıok Ataklı ile karşılıklı mutabakat sağlanarak, ayrılığın yaşandığını savundu. Ayrılığın kişisel görüş ve düşüncelerini yansıtan hiçbir demeciyle ilgili olmadığının belirtildiği açıklamada, "Ancak son birkaç gündür, sosyal medyada ve basında yer alan yorumların, üniversitemizi Sivas'ta yaşananları görmezden gelmekle hatta savunmakla suçlar boyuta ulaştığı üzülerek görülmektedir. Sivas'ta yaşananlar kabul edilemez. Üniversitemizin, ne Madımak olayının ne de insan hayatına canice kasteden başka bir düşüncenin, eylemin ya da davranışın yanında olması kesinlikle mümkün değildir" denildi.

Doğuş Üniversitesi işten çıkarmayla ilgili daha önce yaptığı açıklamada da "Sadece S. Altıok değil, farklı birimlerden farklı pozisyonlarda işten ayrılan çalışanlarımız olmuştur. Bu ayrılığın kişisel görüş ve düşüncelerini yansıtan hiçbir demeciyle kesinlikle ilgisi yoktur" demişti.

Açıklamada yer alan Alevi kurumları:

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Şubeleri, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Kayseri Hacı Bektaş Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, İsveç Alevi Federasyonu, İsviçre Alevi Federasyonu, Avusturya Alevi Federasyonu, Fransa Alevi Federasyonu, 78'liler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Üniverste Öğretim Üyeleri Derneği, Alevi Gençlik Hareketi, Abdal  Musa Derneği /Antalya, Pir Sultan Derneği/Kıbrıs, Alevi Bektaşi Derneği/Narlıdere, Alevi Kültür Derneği/Kayseri, Hacı Bektaş Veli  Kültür ve Sosyal  Yard. Derneği/Kütahya, Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği/Nevşehir-Hacıbektaş, K.Maraş Erenler Eğitim ve Kültür Derneği, Dersim Dernekler Federasyonu,  Bozatlı Hızır Derneği. (BİA, EVRENSEL)