Erdoğan'ın elinden Cumhurbaşkanlığı edebiyat ödülü alan Alev Alatlı, Dünyaca ünlü ABD'li aktivist, dil bilimci, filozof, mantıkçı, siyasî eleştirmen, tarihçi ve yazar Chomsky'ye Erdoğan'ın üslubuyla hakaret etti.

Erdoğan, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" adlı bildiriye imza atan binden fazla "Barış İçin Akademisyenler"e "zalim, alçak, mandacı, hain" gibi ifadelerle saldırmış, savcılara talimat vermiş ve soruşturma açılmasını sağlamıştı.

Erdoğan, imzacıları Türkiye'ye davet etmiş, Chomsky "Türkiye'ye gitmeye karar verirsem, bu onun davetiyle değil daha önce sık sık olduğu gibi aralarında yıllardır ciddi bir saldırıya maruz kalan Kürtlerin de aralarında bulunduğu cesur muhaliflerin davetiyle olacak" demişti.

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden "edebiyat" ödülü alan Alev Alatlı, Erdoğan'ın akademisyen bildirisine imza attığı için Türkiye'ye davetini kabul etmeyen Noam Chomsky'ye "New Left artığı" diyerek hakaret etti, Yahudi kökenli olmasının altını çizerek nefret söyleminde bulundu.

Alev Alatlı, "Chomsky bir kere 87 yaşında bir adam. Amerikan solundan yetişmiş New Left (Yeni Sol) artığı bir Yahudi ve anarşist solculardandır" ifadelerini kullandı.

Habertürk'te Ayşe Böhürler'in sunduğu 'Kelebek etkisi' programına konuk olan Alatlı, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu bildirinin haysiyet, bütünlüğü ve mantığı yok. Bu insanlar senin benim vergimle devlet memurudurlar. Devleti bu denli aşağılayanların yapacağı tek namuslu bir şey vardır o da görevlerinden ayrılmak.

Chomsky bir kere 87 yaşında bir adam. Amerikan solundan yetişmiş New Left (Yeni Sol) artığı bir Yahudi ve anarşist solculardandır. Dil bilimci diyorlar, doğru ama İbranice'dir alanı. Öyle Cihanşümul bir dil bilimci filan da değildir. Bu adamda şiddet karşıtlığı da yok.

Çünkü anarşist sol, ana akım sol dedikleri mesele toplumların tamamen alt üst edilmesini öngörür. Ve bu altüst edilme sırasında da şiddetse şiddettir." 
(Sol Haber)