BBC’nin Rakka’nın kirli sırları” başlığıyla yaptığı Rakka'dan IŞİD'lilerin tahliyesine ilişkin manipülatif haberle ilgili IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon'dan açıklama geldi.

Pentagon’daki basın brifingine Bağdat’tan video konferans yoluyla canlı bağlanan Dillon, söz konusu anlaşma gereği 3500 sivil ve 300 kadar potansiyel IŞİD'linin tahliye edildiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Albay Ryan Dillon, tahliyelerin bir 'sır' olmadığını söyledi.

Amacın Rakka’daki sivillerin daha fazla kayıp olmadan çıkartılması olduğunu ifade eden Dillon, "Rakka’nın düşürülmesinden sonra 19 ve 14 Ekim’de yaptığımız açıklamalarda Rakka Sivil Konseyi, DSG ve bölgenin aşiret büyükleriyle yapılan anlaşmadan bahsettik. Amaç Rakka’daki sivillerin daha fazla kayıp olmadan çıkartılmasıydı. Bu nedenle de bir anlaşma yapıldı. Anlaşma uyarınca Rakka’dan çıkan yetişkin erkekler güvenlik taramasına tabii tutuldular. Kendilerinden biyometrik data alındı ve sistemlerimizdeki kayıtlarla sağlaması yapıldı. Eğer bu kişilerin sistemimizde kayıtlarının olmadığı tespit edildiyse yeni kayıt yapıldı. Güvenlik taraması sırasında 4 yabancı savaşçı tespit edildi ve DSG tarafından tutuklandı. Gerisi 3500 kadar sivildi, yani aile üyeleri. 300 kadarı ise potansiyel DEAŞ savaşçısı olarak belirlendi. Bizim haberdeki rakamları teyit edecek bir bilgimiz yok, haberdeki kamyon şoförlerinin verdiği bilgileri de" diye konuştu.

Hürriyet'te Cansu Çamlıbel'in haberine göre,  ABD’nin tahliye operasyonundaki rolünü anlatan Dillon, "Biz Rakka bölgesinden çıkarken otobüsleri takip ettik. Eğer DEAŞ savaşçılarının kaçması gibi bir durum söz konusu olsaydı havadan müdahale edecektik. Ancak böyle bir durum olmadı" dedi.

HABERİN TAMAMI BURADA