Tüm Türkiye yeni bir anayasayla Türkiye'nin kangren olan sorunlarına çözüm üretilmesini bekleyedursun hükümetin çoktan bu konuda kendi ihtiyaçlarına göre hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

Yıllardır tartışılan özel üniversite meselesinde sona gelindi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, özel üniversite yasasının yeni anayasada yer alacağını açıkladı. Özcan, "Vakıf üniversitelerinden amacı gerçekten vakıf olanlar kalacak. Ancak özel üniversite kurmak isteyenlere de kapıyı açacağız. Yükseköğretimde küresel rekabeti başka türlü yakalayamayız." dedi.

82 Anayasası ile yasaklanan özel üniversitelerin önü ‘nihayet’ açılıyor. Bugüne kadar vakıflar aracılığıyla özel üniversite kuran girişimcilere ‘müjdeyi’ YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Zaman’dan verdi. Uzun süredir üzerinde çalıştıkları taslağı Zaman'a anlatan Özcan, seçimden sonra yapılması planlanan yeni anayasaya eklenecek bir maddeyle özel üniversitelerin önünü açacaklarını söyledi. Anayasa'nın yükseköğretimle ilgili 130. maddesinin değişmesini istediklerini belirten YÖK Başkanı Özcan, "Bu madde özel üniversitelerin önünde engel. Kuruluş gayesi gerçekten vakıf olan üniversiteler eğitime devam etsin. Ama özel olarak bunu yapmak isteyenlere kapıyı açmak istiyoruz." dedi.

Dünyada özel üniversiteye karşı çıkan sayılı ülke kaldığına işaret eden Özcan, "Pek çok gelişmiş ülkede özel üniversiteler var. Bu üniversiteler sanayiye, istihdama, ekonomi ve ülkenin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Beyin göçünün önüne geçmek ve Batı ile rekabet edebilmek için bu şart" vurgusu yaptı.

Özel üniversiteler için yeni anayasaya eklenecek bir maddenin yeterli olacağını kaydeden Özcan, "Anayasa, üniversite kavramını sadece 'devlet' ve 'vakıf' diye sınırlandırmış. Anayasa yapılırsa üniversite; vakıf, özel ve devlet kategorilerine ayrılacak" bilgisini verdi. "Yeni anayasadan ferdî hürriyetler ve üniversitelerin statüsü dışında bir talebimiz yok." diyen Özcan, "Biz gerekli hazırlıkları yaptık. Anayasa çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Özcan, anayasa hazırlıklarında bir sorun çıkarsa 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemeleri tamamlayıp Meclis'e sunacaklarını söyledi: "Eğer anayasada engel çıkarsa sorun olan konularda nokta atışı yaparız. Eksik olan ve değiştirilmesi gereken maddeleri değiştiririz."

130. MADDE'YE 'ÖZEL' İFADESİ EKLENECEK

Özel üniversitelerin açılmasını Anayasa'nın yükseköğretimle ilgili 130. maddesi engelliyor. Üniversitelerin sadece devlet ve vakıf eliyle kurulabileceğini belirten madde şöyle: "Çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacıyla bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler devlet tarafından kurulur. Kanunda gösterilen esaslara göre, kazanç amacı gütmeksizin vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir."

ZAMAN