AKP hükümeti Başbakan’ın ‘Artık Kürt Sorunu yok’ söylemine uygun projelere hız verdi. Sınırları kaldırmak yerine, sınırlara bir de su seti eklemeye yöneldi. Kürt sorununu barışla değil, barajla çözmeyi tercih etti.

DSİ'nin Genelkurmay'ın desteğiyle Şırnak ve Hakkâri bölgesine inşa ettiği 11 "sınır barajı"nın 6'sı bu yıl bitiyor. Barajlarla sözde sınırlar kontrol altına alınacakmış.

ANKARA- Devlet Su işleri (DSİ) tarafından, Genelkurmay Başkanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen "sınır barajları" projesinde inşaatlara son nokta konulmaya hazırlanılıyor. Şırnak ve Hakkâri'deki 11 baraj bitirildiğinde sınırlar kontrol altına alınacak, PKK geçişleri engellenecek diye düşünülüyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, Şırnak ve Hakkari illerinde inşaatı devam eden barajlar özellikle PKK’nin Türkiye'ye sızdığı ve barındığı mağaralar dikkate alınarak tasarlandı.

Proje kapsamında Şırnak ve Hakkâri'de 7 bölgede baraj inşaatları hızla devam ediyor. Barajlar, geçişlerin yoğun olduğu Irak sınırında yoğunlaşırken, barajların hızla tamamlanması için mali kaynak DSİ tarafından hazır hale getirildi.

YEDİ KRİTİK BÖLGE
İlk etapta 7 kritik bölgede 11 barajdan ilki olan Şırnak barajı tamamlandı. 6 tanesi bu yıl tamamlanacak.

DSİ'nin inşaat çalışmaları sırasında ise projeyle fiziki zeminin uyuşmaması, baraj sahasında çok sayıda mağara olması sebebiyle su tutamama gibi sıkıntıların yaşanması baraj inşaatlarını zorlaştırdı.

5 barajda işler yavaşladı. Ancak inşaat çalışmalarına başlandığını aktaran yetkililer "önümüzdeki yaza hepsinin hazır olması için gayret ediyoruz" mesajı verdi.

İnşaatlar tamamlandığında, Irak sınırının Şırnak ve Hakkâri'deki yasa dışı geçiş bölgeleri su ile dolacak, böylece PKK militanlarının geçiş ve barınma imkânları ortadan kaldırılacak. Barajlarda gelecek yıl bahar aylarında su tutulmasının tamamlanması ile her bir barajın su yüzey uzunluğu kilometrelerle ifade edilecek.

Barajların, PKK faaliyetlerini engellemenin yanında, kaçakçılığı takip ve su taşkınlarını önleme gibi faydalar da sağlayacağı iddia ediliyor. Sınırları kontrol altına almak ve geçişleri engellemek için bir taraftan sınır barajları inşa edilirken diğer taraftan bölgedeki karakollar da, baraj inşaatlarına paralel olarak yeniden yapılandırılıyor. Bunun için il özel idarelerinin desteğiyle baraj inşaatlarının olduğu yerlere yeni yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetleri getiriliyor.

Kaynaklardan alınan bilgiye göre sınır barajlarıyla ilgili elektrik üretimi amaçlı yeni bir konsept geliştirildi.

Buna göre geçiş güvenliğini sağlayacak barajlarda elektrik de üretilerek ülke sistemine katkı sağlanacak. Barajlardaki elektrik üretimini yapılacak ihale ile özel sektör üstlenecek.

AKP hükümetinin Türkiye'deki PKK faaliyetlerine ağır darbe vuracak önemli projelerinden birisi de, halen Hasankeyf'i sular altında bırakacak olması nedeniyle eleştirilen Ilısu Barajı olacakmış, inşaat aşamasında olan proje 2014'te tamamlandığında bölgenin ekonomisine sağlayacağı katkının yanında Diyarbakır-Batman-Siirt-Mardin-Şırnak güzergahındaki illegal faaliyetlerin de azalmasını sağlayacakmış.

İŞTE TAMAMLANMAK ÜZERE OLAN BARAJLAR

* Şırnak-Silopi Barajı: Hezil Çayı üzerinde. 22.06.2011'de bitecek.

* Şımak-Uludere ve Ballı Barajı: Robozik Çayı üzerinde. 13.11.2011'de bitecekti. Yol çalışmaları nedeniyle yapımına ara verildi.

* Şırnak Kavşaktepe Barajı: Robozik Çayı üzerinde. Yol çalışmaları nedeniyle yapımına ara verildi. Önümüzdeki yıl tamamlanacak.

* Şırnak-Musatepe ve Çetintepe Barajı: Robozik Çayı üzerinde. 02.07.2011'de bitiyor.

* Hakkâri-Çocuktepe ve Gölgeliyamaç Barajı: Güzeldere Çayı üzerinde. 04.09.2011'de bitecek.

* Hakkâri-Beyyurdu ve Aslandağı Barajları: Bembo Çayı üzerinde. Bu yıl bitirilecek.

İSTANBUL, İZMİR, ANTALYA NE OLACAK?

Kürt sorunu çözmek, barış ve huzuru sağlamak yerine seçim barajından sonra su barajlarına sarılan AKP’nin İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirler için ne tür bir çözüm üreteceği ise merak konusu.