Erdoğan’ın ilk turda seçilmesine karşın partinin beklediği oy oranına ulaşılamamasının AKP’nin geleceğe dönük hesaplarını değiştirebileceği belirtiliyor.

Oy oranının yüzde 55’in altında kalmasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönmesi olasılığını güçlendirdiği, 3 dönem kuralının da esnetilmesine yönelik baskıyı artıracağı değerlendirmesi yapılıyor. Seçim sonuçlarının 2015 seçimlerine Erdoğan olmadan girecek AKP’nin oy oranının anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşmasını da zora soktuğu kaydediliyor.

Emine Kaplan'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre partinin yaptırdığı anketlerde Erdoğan’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, oy oranının yüzde 52’nin altında kalması partinin beklentisini karşılamadı. Başbakan Erdoğan, son açıklamalarında partinin yaptırdığı anketlere göre oy oranlarının yüzde 56 dolayında açıklarken, parti yönetimi yüzde 55’in altına düşmeyi beklemiyordu.

Hatta bazı parti yöneticileri, anayasa referandumunda ulaşılan yüzde 58’i hedefini yakalama beklentisi içindeydi.

Parti yöneticilerinin, seçim sonrasında sonucu “zafer” olarak nitelemesine karşın beklenen oy oranına ulaşılamaması partide buruk bir sevince yol açtı.

Bu sonucun Erdoğan’ın ve parti yönetiminin plan ve hedeflerini değiştirebileceği belirtiliyor.

Beklenen bir oy oranıyla seçimi kazanılamamasının, partide Gül’ün genel başkanlığını ve 3 dönem kuralını değişmesini isteyen ekibin Erdoğan ve parti yönetimine yönelik baskıyı artırabileceğine dikkat çekiliyor. 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek bir çoğunluğu yakalama hesabı yapan AKP’nin, yüzde 51.8 oranındaki oyda çatı adaya tepkiler nedeniyle Erdoğan’a kayan oylar ile Erdoğan’ın kişisel karizması nedeniyle gelen oylar da hesaplandığında genel seçime Erdoğan’sız gidilmesiyle anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşılmasının güç olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Erdoğan, bugün MKYK’yi toplayarak olağanüstü kongreye ne zaman gidileceği konusunu masaya yatıracak.

Parti içinde genç ekip Gül’ün yerine yeni bir isim etrafında yola devam edilmesini isterken, partinin tamamı 3 dönem kuralına takılan eski isimler ise Gül’ün partinin başına dönmesini istiyor. Parti yönetiminde özellikle Gül’ü istemeyen ekip, 28 Ağustos’tan önce olağanüstü kongreye gidilerek yeni genel başkanın seçilmesini istiyor. MKYK’de Gül’ü isteyen üyelerin ise kongrenin 28 Ağustos sonrasına bıkarılmasını isteyebileceği kaydediliyor.

Kongre kararı alınması durumunda kongrenin 26 ya da 27 Ağustos’ta yapılması bekleniyor. Genel başkanın 27 Ağustos’ta seçilmesi durumunda Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra yeni genel başkana hükümeti kurma görevini verecek.

Erdoğan, hukuki tartışmalara karşın 28 Ağustos’a kadar genel başkanlık ve başbakanlığı bırakmayacak. Erdoğan’ın 28 Ağustos’a kadar il başkanları ve milletvekilleriyle istişare toplantıları düzenlemesi bekleniyor.