Anayasa değişiklik referandumunun kesin olmayan sonuçlarına ve YSK’nın ‘mühürsüz’ oy kararına yönelik itirazlar sürüyor.

CHP ve HDP Yüksek Seçim Kurulu Başkanı’nın (YSK) “Mühürsüz pusulaların geçerli sayılması” kararının ardından seçim sonucuna itiraz etti.

Referandumda hile yapıldığı tartışmaları sürerken, AKP Urfa Milletvekili İbrahim Yıldız’ın Urfa’nın Suruç İlçesi’nde silahlı bir grup ile beraberlerinde getirdikleri mühürsüz pusulaları sandıklara attığı öne sürüldü.

240 oy kullanılan sandıktan 400’den fazla oy çıktığı belirtiliyor.

AKP’Lİ SİLAHLI GRUP KAYIT ALTINDA

Gizli bir şekilde cep telefonuyla çekildiği iddia edilen 27 saniyelik görüntüde, Suruç’un Hacı Mahmut Yavuz Anadolu Lisesi 1180 no’lu sandığa gelen AKP’li Yıldız ve silah ekibi, önce sandığa müdahale ederek sandık kurulunu sandıktan uzaklaştırıyor. Görüntülerde sandık başkanı olduğu görülen başörtülü bir kadının karşı çıktığı, ancak birinin “dışarı” sözleri duyuluyor. Bunun üzerine kadın tepki göstererek oturuyor. Gergin olduğu görülen kadın, milletvekilinin hareketlerini izlemeye başlıyor.

GÖREVLİLERE TEHDİT

Daha sonra AKP Milletvekili Yıldız sandık başında bulunan bir sandık görevlisinin yanına gidip onu cama doğru uzaklaştırıyor ve bir şeyler söylüyor. O esnada belinde silah olan AKP’li Yıldız’ın adamlarından biri, sandığın başına gelip mühürlü kısmına dokunuyor, sandığı inceliyor ve arkasını dönüp diğer adamlardan zarf istiyor. Aynı kişi kapıya doğru gelerek sınıfın kapısında oy kullanmak için bekleyen yurttaşlara “dışarı çıkarın lan” diye tehditler savuruyor. Bu esnada görüntü de kesiliyor.

SANDIK BAŞKANI’NIN İTİRAZI DİKKATE ALINMIYOR

Aynı sandıkta oy kullanan yurttaşın verdiği bilgiye göre; sandık başkanı kendisinin de AKP’li olduğunu, ancak yapılanın kanuna aykırı olduğunu söyleyip müdahale etmek isteyince, tepki ile karşılaşıyor. Sandıktaki bir görevlinin cam kenarına kadar itildiğini, sandık başkanının ise müdahale edemediğini belirtiyor.

SAHTE PUSULALARI SANDIĞA ATTI’

Görgü tanığı aynı yurttaş, daha sonra AKP’li Yıldız’ın yanındaki bir kişinin beraberinde getirdiği; ancak açık kahve rengi ile sahte oldukları belli olan pusulalara “Evet” mührünü basıp sandığa attığını belirterek, silahlı kişilerin çıktıklarında “Evet” mührünü de beraberlerinde götürdüklerini kaydetti.

Sınıfta yaşananlara şahit olan yurttaş, görüntülerde de baskının görüldüğünü, Yıldız’ın ekibinden bir kişinin, sandık başkanına “Ne olacak 100 tane de fazla atalım. Korkma hiç bir şey olmaz” dediğini aktardı.

240 İMZALI SANDIKTAN 400 OY ÇIKMIŞTI

AKP’li Yıldız ve ekibinin gezdiği Suruç GAP Anadolu Lisesi’nde kurulan 360 seçmenli 1184 nolu sandıkta 240 imzanın karşılığında 400’den fazla oy kullanıldığını, sandık bölgesinde de kullanılmamış 300 adet zarf bulunduğunu tespit eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili İbrahim Ayhan da aynı noktaya dikkat çekmişti.

Öte yandan Suruç İlçe Seçim Kurulu’na itiraz eden HDP’li avukatlar dosyalarına açık kahve renkteki pusulaları eklemişti.

AGİT Gözlemcisi Andrej Hunko’nun Diyarbakır’daki referandum gözlemleri AKP’li Yıldız’a yönelik iddiaları destekler nitelikte.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde seçimi izlediğini ifade eden Hunko, "Diyarbakır’da, kaldığımız otelin yakınındaki okula gittik ve mühürsüz oy pusulalarının okul seçim komisyonu tarafından mühürlendiğine tanık olduk. 175 bin seçim lokalinin olduğunu ülkede tesadüfen seçerek gittiğimiz bir seçim lokalinde tanık olduklarımız aslında durumu gösteriyor" dedi.

Seçim ihlalleri ve AGİT raporuna değinen Hunko, “Referandumun özgür ve adil yapıldığını söyleyemem” dedi.

(Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi)