İbadethane statüsü verilmeyen, resmi yazışmalarda adı bile kullanılmayan cemevi AKP'li bir beleye tarafından tanındı. AKP'li Sultanbeyli Belediyesi, on yıl önce yıkım için dozer gönderdiği cemevine 70 bin TL yardım kararı aldı.

İstanbul Sultanbeyli’de yaşayan Aleviler, 2002 yılında cemevi kurmak için yola çıktıklarında, karşılarında “Sizin ibadet yeriniz camidir” diye karşı çıkan ilçe belediyesini bulmuştu. Belediye cemevi için bir yer göstermediği gibi, Alevilerin yaşadığı mahallenin adını “Yavuz Selim” diye değiştirmişti.

Aleviler, satın aldıkları araziye cemevi yapınca, inşaatın araçlarına el konmuş, girişe duvar örülmüş ve Alevilerin üzerine bir zabıta ordusu gönderilmişti. Cemevi mücadelesine öncülük eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Şube Başkanı Sadegül Çavuş’a 58 dava açılmış, Çavuş bu davaların birinden ceza almıştı.

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi, tam 12 yıl sonra, Çavuş’un başvurusuyla, “cemevi projesinin çevre düzenlemesi ve yapımında kullanılmak için inşaat malzemesi satın almak üzere” 70 bin TL yardımda maddi bulundu. Böylece belediye, 12 yıl boyunca direndiği cemevini resmen tanımış oldu.