AKP'nin ilk Dışişleri Bakanı ve emekli büyükelçi Yaşar Yakış, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde gerçekleşen ve 30 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı CNN Türk'e değerlendirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin bugün yaşanan duruma yol açan faktörlerden biri olabileceğine dikkat çeken Yatış, "Türkiye, IŞİD'in ağırlığını ve yapabileceklerinin bu noktaya gelebileceğini tahmin etmedi" dedi.

CNN Türk Ana Haber'de Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtlayan Yaşar Yakış'ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:

"Sadece Türkiye'nin izlediği politikaya bağlamak soğru değil ama Suriye'deki durumun bu hale gelmesinde Türkiye'nin müdahaleleri çok etkili. Medyada 4 yıldır vermeye çalıştığım mesaj da esasen buydu. Arap Baharı Suriye'ye sirayet ettiği, olaylar başladığı zaman bizim ulusal çıkarlarımıza yönelik bir tehlike yoktu, gereğinden daha fazla ulaştık. Uluslararası camia muhalefete destek sağlan-maya başladı. Bu destek yanlış ellere gitti. Suriye'deki muhalefete giden silahlar yanlış ellere gitti.

En başında, bu kadar bölünmüşlük yoktu Suriye muhalefetinde, zaman içinde gelişti. Türkiye, hangi kesime destek sağlayacağı konusunda yalnız kaldı. Batı, bazı kesimlere olan silah desteğini kesti, Türkiye bu duruma ayak uyduramadı ve muhalefet bu duruma geldi. DEAŞ denen IŞİD'in ortaya çıkması, tüm bunların sonucudur. Meydana gelen olaylar en başından başka bir istikamete yönlendirilebilirdi. Sadece Türkiye'nin tutumuna bağlamak doğrudeğil ancak önemli bir faktör olduğunu değerlendirmek lazım.

'TÜRKİYE IŞİD'İN YAPABİLECEKLERİNİN BU NOKTAYA GELECEĞİNİ TAHMİN ETMEDİ'

Türkiye, IŞİD'in ağırlığını ve yapabileceklerinin bu noktaya gelebileceğini tahmin etmedi. Gerek uluslararası basına yansıyan konularda, IŞİD menupları Türkiye üzerinden geçiş yaptıklarını anlatıyordu, detay veriyordu. IŞİD'İ Kürtlere karşı kullanmak için bir desteğe yönelinmişse bu çok yanlıştır.

Türkiye istihbaratının bölgeye hakim olmadığı tedirginlikleri yerinde değil. Hiçbir istihbarat servisi kusursuz işlemez. Karşı tarafın da istihbarat ya da emniyet örgütünün aldığı tedbirlerin etrafından dolaştığını düşünmek lazım. Yine çalışmalar devam etmeli ancak siyasi partiler bu olayı karşılıklı suçlama aracı haline getirmek yerine köküne inmeli ve orada birleşmeli. Nerede aksaklıklar olmuşsa bunun da araştırmasına devam edilmeli.

Ancak en başında, Suriye politikamızdan kaynaklandığına göre bu, masaya yatırılması gereken Suriye politikamızdır. Nerede yanlış yapıyoruz, nerede tıkandık, bunu değerlendirmek lazım. Koalisyon görüşmeleri bunun için altın bir fırsattıri değerlendirilmezse çok büyük kayıptır.

'IŞİD'İN KÖKÜNÜN KAZINMASI AKŞAMDAN SABAHA OLACAK BİŞEY DEĞİL'




Beşar Esad realitesini kabul eden ülkelerin sayısı arttı. Esad artık sorunun değil, çözümün bir parçası olarak görülüyor. Artık, 'Esad'ı devirelim de gerisi Allah kerim' şeklinde bir politikamız olmaması lazım.

IŞİD'in kökünün kazınması akşamdan sabaha olacak bir şey değil. Önemi buna vermek lazım. Beşar Esad konusunda ise onun yerine işleyecek bir mekanizma bulmanın zorluğu ortada ancak Türkiye, Esad gitsin de sonra düşünürüz diyor. Türkiye, bu konuda uluslararası camiayla aynı noktada değil."