Sayıştay yönetmeliğine göre artık MGK, MSB, MİT dahil tüm devlet kurumlarının mal ve harcamaları sır olacak.

 

Hükümet, devlet yönetiminde şeffaflık beklentisi içinde olan kamuoyunu bir kez daha ters köşeye yatırdı. Taraf’tan Adnan Keskin’in haberine göre hazırlanan yönetmelikte MSB, MİT Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mallarının denetimi yine “gizlilik esasına” göre yapılacak.

 

Sayıştay’ın hazırlayacağı raporlar ise ancak “gizli bölümleri” ayıklandıktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

 

Böylece, savunma, güvenlik ve istihbarat kuruluşlarına ait taşınır taşınmaz malların özellik ve miktarlarıyla, bunları nerede, nasıl kullandıkları konusu yine sır olmayı sürdürecek. Dahası, bu mallara ilişkin yargılama ve kararlar da gizli tutulacak.

 

SIR YÖNETMELİK MARTTA YAZILMIŞ

Sayıştay Kanunu uyarınca hazırlanan “Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kurumların mallarına ilişkin denetim sonucu hazırlanan raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin yönetmelik” dünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte ilk dikkat çeken şey, yönetmeliğin yürürlüğe konmasının 5 Mart 2012 tarihinde kararlaştırıldığının, o günden bu yana yayım için beklendiğinin ortaya çıkması oldu.

 

ŞEFFAFLIK YERİNE GİZLİLİK

Yönetmelikte, malları denetlenecek kurumlar şöyle sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM), Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü.

 

'YÖNETMELİK ÇOK VAHİM, HANİ VESAYET BİTMİŞTİ'

Prof. Dr. Mehmet Altan, devlet mallarını denetimden ve halkın bilgisinden saklayan yönetmelikle ilgili değerlendirme yaptı

 

Prof. Dr. Mehmet Altan, devlet mallarını denetimden ve halkın bilgisinden saklayan yönetmelikle ilgili Taraf ’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Çok vahim bir düzenleme. Sayıştay ile ilgili 2010’da çıkarılan yasa güya AB’ye uyum yasasıydı. Bu yasa Meclis’te bekletilerek çıkmıştır. Ancak bir şeye ‘AB Yasası’ demek, onun AB üyesi ülkelerdeki gibi uygulanacak olması demektir. Oysa bizde öyle olmamış, yasa askerin hâkimiyeti, talebi ve isteği doğrultusunda özünden koparılmıştır. Yani hükümet askerle pazarlık etmiştir. Ve AB’nin ilkeleri yerine askeriyenin arzuları ve isteklerini öne almıştır. AB’ye değil, askerî otoritenin taleplerine uyulmuştur. Sayıştay, Türk halkının vergilerinin en iyi-verimli kullanılıp kullanılmadığını Meclis adına denetleyen kuruluş.