Ankara Başsavcılığı’nın 15 Temmuz’da Akıncılar Üssü’nde Adil Öksüz’le birlikte hareket edenleri deşifre ettiği iddia edildi.

Darbe girişiminden önce Öksüz’ün ABD’ye gittiği uçaklarda bulunan 4 bin yolcuyu inceleyen savcılık Kaynak Holding yöneticisi Kemal Batmaz’ın da Öksüz’le birlikte 11 Temmuz’da ABD’ye gittiğini belirledi. Havalimanı ile Akıncılar’daki kayıtları karşılaştıran bilirkişi Batmaz’a ulaştı.

15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde yakalandıktan sonra tutuklanan Kemal Batmaz’ın Adil Öksüz gibi önemli bir isim olduğu belirtildi.

Kaynak Holdinge bağlı Kağıt A.Ş’nin genel müdürü olan Batmaz’ın darbeden 4 gün önce Öksüz’le ABD’ye gittiği 13 Temmuz’da yine birlikte döndükleri belirlendi. Öksüz ve Batmaz, darbe girişiminden 57 saat önce Atatürk Havaalanı kameraları tarafından görüntülendi.

ÖKSÜZ’LE AYNI YALAN İFADE

Batmaz’ın tutuklu olduğu teyit edilince ifadesi kontrol edildi. Öksüz’ün firar etmeden önce savcılık ve hakimlikte verdiği ifadeyle birebir aynı şekilde yani “Akıncılar’a arsa bakmaya gitmiştim” şeklinde konuştuğu belirlendi. Kemal Batmaz’ın Adil Öksüz’le birlikte görüntüleri Atatürk Havaalanında belirlendikten sonra, 15-16 Temmuz tarihlerine ait Akıncılar Üssü’ndeki kamera kayıtları da tek tek tarandı. Batmaz’ın, 143’ncü filodaki görüntüleri de ortaya çıkarıldı.

Savcılık bilirkişiye havaalanı ve üsteki görüntüleri inceletti. Öksüz’ün yanındaki kişinin tutuklanan Kemal Batmaz olduğu tespit edildi. Batmaz’ın Öksüz’den daha önce, 1999 yılından itibaren ABD’ye gidip geldiği ortaya çıktı.

‘BEN DEĞİLİM’ SAVUNMASI

Darbenin sivil imamı olduğu tespiti yapıldıktan sonra, Kemal Batmaz’ın ifadesi yeniden alındı. Ancak Akıncılar’daki kişinin kendisi olmadığını, havaalanındaki görüntünün ise tesadüf olduğunu savundu. Hem Adil Öksüz’le Atatürk Havalanı’nda hem de 143’ncü filoda çekilmiş görüntüler Batmaz’a gösterilerek, bu kişinin kendisi olduğu, Öksüz’le darbeyi organize ettiği anlatıldı. Savcılığın ısrarlı sorularına rağmen Kemal Batmaz, inkar etmeyi sürdürdü. Ancak Batmaz’ın tespit edilmiş olması, Gülen’le darbe arasındaki bağlantının da en güçlü ve eldeki kanıtlarından biri olarak dosyaya girdi.

KARDEŞİ DE TUTUKLU

15 Temmuz darbe girişiminin Adil Öksüz ile birlikte kilit isimlerinden olan Kemal Batmaz'ın kardeşine dair dikkati çeken bir detay ortaya çıktı. Batmaz'ın kardeşi Şakir Batmaz'ın Erciyes Üniversitesinde görev yaptığı, darbe girişiminden sonra başlatılan operasyonlarda “FETÖ üyesi olmak” iddiasyla tutuklandığı belirlendi.