Usta yazar Vedat Türkali bu sabah Yalova’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 97 yaşındaki Vedat Türkali cumartesi günü hastaneye kaldırılmıştı. Vedat Türkali perşembe günü öğle vakti Teşvikiye Camisi'nden uğurlanarak Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

Türkali’nin yaşamı boyunca en yakınındaki kişilerden Menderes Samancılar ve Akın Birdal duygularını Kültür Servisi ile paylaştı.

MENDERES SAMANCILAR: DEVRİMCİ BİR DEV ADAM

Sinema ve dizi oyuncusu Menderes Samancılar'ın duyguları şöyle:

“Bu ülkenin devrim mücadelesinin en önde gelen liderlerinden biriydi. Onun ölümü umutsuzluk olmayacak bizim için. O da öyle isterdi. Her şey yeniden yeniden yeniden başlar derdi. En büyük özlemi barış kardeşlik sevgiydi. Barış gelmezse huzur gelmez derdi. Bugün söyleneni o yıllar öncesinden söylemişti.

“Ben Vedat Türkali’yi 20 yaşımdan beri tanıyorum. Hocamız ustamızdı. 1 Mayıs alanlarında, mitinglerde hep omuz omuza yürüdük. Yüreği sadece devrim için ve halkıyla atan dev bir insandı.

“O dev bizim yüreğimizde, kültür dünyamızda her zaman bir abide olarak kalacaktır.”

AKIN BİRDAL: HAYAL ETTİĞİ TÜRKİYE’Yİ GÖREMEDEN GİTTİ

Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını da yapan siyasetçi Akın Birdal şöyle konuştu:

“Halklarımızın başı sağ olsun. Eksikliğini çok duyacağız. Türkiye sanat ve edebiyat alanında büyük bir boşluk doğacak. Vedat Türkali hayal ettiği Türkiye’yi göremeden gitti. Demokratik barışçıl Türkiye onun özlemi olmuştu. Hayatı boyunca halkların dostu oldu.

“Bir sayfa kapandı. Siyasi tarih, edebiyat tarihinin bir sayfası kapandı.

“İstanbul’un en güzel anlatıcılarından biriydi. İstanbul da bir dostunu kaybetti.

“Vedat Türkali’nin özlediği Türkiye hayali bize miras kaldı.”