Diyarbakır eski milletvekili, Halkların Demokratik Kongresi İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu üyesi Akın Birdal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, bugün yaptıkları görüşmede, cezaevinde yatamayacağına dair Adli Tıp Kurumundan raporu olan hasta mahpusların derhal serbest bırakılmaları konusunda girişimde bulunacağını söylediğini kaydetti.  

Birdal, yaptığı açıklamada, değişik kimlik, kültür ve inanç gruplarından 47 kuruluşun oluşturduğu Halkların Demokratik Kongresi’nin İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu heyeti olarak Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü’nde görüştüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül’e, özel yetkili mahkemeler, Terörle Mücadele Kanunu, hasta mahpuslar ve cezaevleriyle ilgili şubat ayında yaptıkları toplantının sonuç bildirisini sunduklarını ve bu konulardaki düşüncelerini aktardıklarını ifade eden Birdal, görüşmede, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sürecinde Terörle Mücadele Kanunu’nun korunmasının ve son yasal düzenlemelerin haklar ve özgürlükler açısından doğuracağı sonuçlardan duydukları kaygıyı dile getirdiklerini söyledi.

Türkiye’deki cezaevlerinde 202′si ağır olmak üzere 620 hasta mahpus olduğunu vurgulayan Birdal, “Bunların durumu çok vahim. Yedisi Adli Tıp Kurumunun ‘yatamaz’ şeklindeki raporuna karşın, terörle mücadele şubesi ve savcılığın 6411 sayılı yasa gerekçesiyle ‘toplum güvenliğini tehdit edebilir’ rezerviyle tahliye edilmiyorlar” diye konuştu. Prosedür gereği yapılan yazışmaların uzun sürdüğüne, Adli Tıp Kurumundan ”yatamaz” şeklinde rapor çıkmasına rağmen 14 mahpusun cezaevinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Birdal, Cumhurbaşkanı Gül’ün konuyla ilgili değerlendirmelerini de şöyle aktardı:

“Cumhurbaşkanı da gerçekten bu yasal kargaşadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Suç ve ceza ilkesinin esas olduğunu ancak bir eylemin suç olup olmadığına hüküm verebilmek için 5 ila 7 yıl beklenmesinin rahatsızlık ve kargaşa yarattığını, insanların dillerini kesenlerin 7 yıl sonra tahliye edilmesinin elbette ki vicdanları rahatsız ettiğini ve bunun düzenlemelerle giderilmesi gerektiğini söylediler. Adli Tıp raporu olanların da derhal serbest bırakılması konusunda girişimde bulunacaklarını ifade ettiler.”

HDP’NİN SEÇİM ÇALIŞMALARINA SALDIRILAR

Akın Birdal, görüşmede HDP’nin seçim çalışmaları sırasında bazı illerde yaşanan saldırıları da gündeme getirdiklerini belirterek yaşananları ”doğrudan barışa ve demokrasiye yönelik bir saldırı” olarak niteledi. 

“Fethiye’de kaymakamın nezaretinde bir siyasi partinin tabelası indiriliyor ve bayrak dikiliyor. Normalleşmeye, gerilimin aşağı çekilmesine ihtiyaç duyulurken böyle bir şeyin toplumu daha da gerdiğini, yarın başka yerlerde de başka partilerin tabelalarının indirilmesiyle de karşılaşılabileceğini ilettik” diyen Birdal, Cumhurbaşkanı Gül’den bunlara dikkat çekmesini istediklerini söyledi. (CNN TÜRK)