Çözüm sürecini anlatmak üzere Çorum’a giden Akil İnsanlar heyeti üyesi gazeteci Oral Çalışlar, İbrahim Kaypakkaya’nın mezarını ziyaret edip, eski arkadaşını andı.


Çalışlar, Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya köyündeki mezar başında ‘’Eski arkadaşım ile 42 yıl sonra buluştuk. 68 kuşağının önemli ve sembol isimlerinden biriydi, işkencede öldürüldü’’ dedi.

MEZAR ZİYARETLERİ DAVA KONUSU OLMUŞTU

Kaypakkaya için düzenlenen anma törenleri ve mezarı başındaki ziyaretler bugüne kadar dava konusu oldu. Sanatçı Arif Sağ’ın gelini Pınar Sağ ‘’Suç ve suçluyu övmek’’ gerekçesiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesince 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanatçı Ferhat Tunç da geçen yıl Tunceli’deki 1 Mayıs mitinginde “Hepinizi İbrahim Kaypakkaya’ların devrimci ruhuyla selamlıyorum” dediği için aynı gerekçeyle 2 yıl hapse mahkum edildi.

ANNEYE DE SORUŞTURMA

18 Mayıs 2012 günü, oğlunun mezarına giderek su döken ve çiçek koyan anne Şükran Kaypakkaya ile kardeşleri Ali Ekber ve İbrahim Kaypakkaya hakkında da Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘’Terör örgütü propagandası yapmak ve suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Sungurlu savcısı da bir süre önce Kaypakkaya’yı mezarı başında ananlar için dava açtı. Anma töreninde konuşan eski milletvekili Salman Kaya ile arkadaşları hakkında hapis cezası istendi. Bursa’da da Kaypakkaya’yı anma toplantısı yapan Demokratik Haklar Federasyonu üyeleri hakkında dava açıldı.

'Akil'ler heyetinde yer alan Oral Çalışlar'ın Kaypakkaya'nın mezarını ziyaretinin akıbetinin ise dava konusu olup olmayacağı merak konusu.