Akil İnsanlar Heyeti'nden 24 kişi, Can Paker, Oral Çalışlar ve Mehmet Uçum'un çağrısı üzerine bir araya gelerek çözüm sürecine sivil inisiyatifin de katılması gerektiğini belirtti. Heyet Öcalan ile görüşme konusunda ısrarcı.

İstanbul'da basına kapalı yapılan toplantıda çağrıcıların 62 akil insandan 35'ine davet gönderdiği bir bölümünün mazeret bildirdiği 24 kişinin ise toplantıya katıldığı öğrenildi.

bianet'te yer alan habere göre Akil İnsanlar Heyeti'nde Doğu Anadolu Grubu Başkanı olarak bulunan Can Paker'in başkanlığındaki toplantıya, Oral Çalışlar, Mehmet Uçum, Vahap Çoşkun, Abdurrahman Dilipak, Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Muhsin Kızılkaya, Sibel Eraslan, Ayhan Oğan, Tarık Çelenk, Doğru Ergil, Kezban Hatemi, Abdurrahman Kurt, Fadime Özkan, Mahmut Arslan, Etyen Mahçupyan, Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Fatma Benli ve Levent Korkut katıldı.

Toplantıya katılanlardan İnsan Hakları Derneği Başkanı (İHD) Öztürk Türkdoğan, toplantının hükümetin isteğiyle değil, akil insanların kendi kararlarıyla çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklık, Kobani eylemlerindeki şiddet nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Türkdoğan özellikle Öcalan ile görüşme konusunda ısrarcı olacaklarını ifade etti.  Çözüm sürecini ilerletmek için öteden beri güçlü bir sivil mekanizmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Türkdoğan şunları söyledi:

"Özellik Öcalan ile görüşülmesi için ısrarcıyız. Onu mesajlarını doğrudan vermesini sağlayacak yol ve yöntemlerin açılması gerekiyor. Son yaşanan gelişmeler iletişim kanalarının açılmasını zorunlu kılıyor.

HDP heyetinin görüşmeleri Kürt siyasal hareketinin kendi iç görüşmeleridir. Bu zaten devam etmelidir. Ancak tarafların sertleştiği bir dönemde bu süreci başlatan kişinin yani Öcalan'ın mesajlarının değişik kesimlerine ulaştırılması lazım. Akil insanlar, gazeteciler, sivil toplum örgütleri Öcalan ile görüşebilmeli. Özellikle bu noktada gazetecilerin görüşebilmesinin bambaşka bir etki yaratacağını düşünüyoruz.

Bizim zaten başından beri Öcalan ile görüşme konusunda talebimiz vardı. Ancak hükümet bunu görmezden geldi. En kısa zamanda Adalet Bakanlığı'na başvurumuzu yapacağız.

Bunun dışında meclisteki ve meclis dışındaki siyasi partiler, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, hükümetin ilgili üyeleri ve Çözüm Süreci Kuruluyla görüşmeler yapmak istiyoruz."