Avrasya Kamu Araştırmaları Merkezi (AKAM), Kürt seçmenlerin nabzını tutmaya yönelik bir araştırma yaptı.

Araştırma, 5-9 Aralık tarihleri arasında, Erzurum, Malatya, Diyarbakır, Van, Urfa, Siirt, Mardin, Batman gibi kentlerde bin 200 kişi ile görüşerek gerçekleştirildi.
 
HDP ve DBP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri ile DBP’li belediye eş başkanlarının tutuklanarak yerlerine kayyımların atandığı bir dönemde gerçekleştirilen araştırmada, milletvekillerinin tutuklanması, olası bir başkanlık referandumu, olası bir seçimde kime oy verileceği gibi sorular yöneltildi.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 35,08’i, 1 Kasım seçimlerinde HDP’ye, yüzde 31,33’ü AKP'ye yüzde 3,08’i CHP’ye oy verdiğini belirtirken, yüzde 28’lik bölümü ise 1 Kasım’da oy kullanmadığını belirtti.
 
Aynı katılımcıların yüzde 35,97’si bugün bir seçim olması halinde HDP’ye, yüzde 30,11’i AKP'ye, yüzde 4,69’u CHP’ye oy vereceğini belirtti.
 
Buna göre HDP’nin yüzde 1 oranında, CHP’nin yüzde 1,5 oranında oy arttırdığı gözlenirken, AKP'nin oylarında 1,22 oranında kayıp yaşandı. Bu verilere kararsızlar dağıtılmadı.
 
HDP MECLİS’TE KALMALI
 
Yine ankete katılanların yüzde 57’si, HDP’siz bir Meclis’in Türkiye’yi daha iyi yönetemeyeceği görüşünde.
 
AKP seçmeninin yüzde 44’ü, HDP seçmeninin yüzde 59’u, kararsızların yüzde 57’si, oy kullanmayacağını belirtenlerin yüzde 47’si, HDP’nin mutlaka Meclis’te olması gerektiği yönünde kanaat bildirdi.
 
Araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuç ise, siyasilerin ve belediye başkanlarının tutuklanmasına ilişkin sorulan soruya verilen yanıtta ortaya çıktı.
 
“Selahattin Demirtaş, başkanlık konusunda hükümete destek verseydi yine de tutuklanır mıydı?” şeklinde yöneltilen bir soruya, AKP'li Kürt seçmenin yüzde 65,9’u, HDP seçmeninin yüzde 88’i, diğer partilere oy verenlerin yüzde 79’u, kararsızların yüzde 71’i, oy kullanmayacağını belirtenlerin yüzde 73,5’i “hayır tutuklanmazdı” yanıtı verdi.
 
Bu sonuç katılımcıların ortalama yüzde 80’inin HDP’lilerin ve Kürt seçmenlerin siyasi nedenlerle tutuklandığını gösterdi.
 
BAŞKANLIĞA KÜRTLERDEN DESTEK YOK
 
Ankete katılanların yüzde 42,5’i, başkanlık sisteminin referanduma sunulması halinde ‘Hayır’ oyu kullanacağını belirtirken, katılımcıların yüzde 21,75’i kararsız olduğunu belirti.
 
Araştırmayı yapan AKAM Koordinatörü Kemal Özkiraz, araştırmayı esas olarak, Kürtlerin parti tercihlerini öğrenmek için değil, günlük siyasi gelişmelerin seçmen üzerindeki etkilerini öğrenmeye çalıştıklarını ancak ortaya çıkan sonuçların önemli olduğunu bildirdi.
 
Özkiraz, seçmenlerin bir kısmının baskıdan dolayı tercihlerini saklama eğiliminde olduklarını gözlemlediklerini belirtirken, “Yine de özellikle Kürt seçilmişlere yönelik ciddi bir tepki olduğunu görüyoruz” dedi.
 
(Kaynak: Dihaber)