Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a müjde... 28 yıldır çivi bile çakamadığı 1982 yılında 27 milyon dolara satın aldığı Boğaz sırtlarındaki Sevda Tepesi imara açıldı. Kral 28 Mayıs'ta başvuruda bulunarak otel için izin istedi.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın veliaht prensken 27 milyon dolara aldığı Kandilli'deki Sevda Tepesi 28 yıl sonra imara açıldı. Yapı yapılması yasak olan araziye, yeni planla 7.5 metre yüksekliğinde otel yapılabilecek. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in veliaht prensken 27 milyon dolara aldığı Kandilli'deki Sevda Tepesi'ne 28 yıldır çivi bile çakamıyordu. Kral Abdullah, 1984'te Türkiye'de yabancılara sadece yatırım amaçlı değil, özel amaçlı olarak da mülk satın almalarına imkan sağlayan bir yasa çıkartılmasının ardından bu araziyi satın almıştı. Yasa o dönem SHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve birkaç ay sonra da düzenlemeyi iptal eden karar çıktı.

 

BAŞVURUYA JET YANIT

KRAL Abdullah, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 28 Mayıs 2012 tarihinde imar izini için başvuruda bulundu. Bakanlık teklif plan hazırlayarak 31 Mayıs 2012'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gönderdi. Teklif plan yazısında 'imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde yapılanma hakkı verilmesini' talep edildi. Bakanlık'tan gelen teklif planı hemen İBB Meclis İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na gönderildi. Ak Parti ve CHP’lilerden oluşan Komisyon teklifi değerlendirdi ve CHP’nin karşı çıktığı teklif 'Bakanlık ve Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu'ndan onay alınmadan uygulama yapılamaz' şerhiyle kabul edilip karar alınmak üzere Belediye Meclisi'ne gönderildi.

 

RASTLANTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid bin Sultan bin Abdulaziz el-Saud'u kabul etti.

 

Erdoğan'ın Üsküdar Kısıklı'daki konutunda gerçekleşen görüşme yaklaşık 35 dakika sürdü. Görüşmede, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da yer aldı.

 

SEVDA TEPESİ’NE İMAR İZNİ MECLİS’İ KARIŞTIRDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu toplantısında Kandilli ve Boğaziçi’nin en güzel manzarasına sahip Sevda Tepesi ve Esenyurt’un yeni imar planları görüşülerek kabul edildi. Tepki gösteren CHP’liler protesto eylemi yaparak komisyonu terk etmedi.

 

Hafta başında Esenyurt Belediye Meclisi’nin acil olarak tek gündem maddesiyle toplanıp hazırlanan ve aynı gün İBB İmar Komisyonu’na gönderilen Esenyurt’un 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının onay için İBB Meclisi’ne sunulması, İBB Meclisi’ni kilitledi.

 

Planların, ilçesinde olağanüstü toplantıda alınan kararla kabul edildiğini savunan CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan, meclis üyelerine “Bu yönetmeliğe uygun mu? 10 dakikada böylesine önemli bir rapor kabul edilebilir mi? Yasal olmayan bir oylama yapılıyor. Raporun oylanmamasını istiyoruz” dedi.

 

Esenyurt Belediye Başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Kayhan’ın konuşmasının ardından Meclis’te gerginlik yaşandı. Daha sonra yapılan oylama ile Esenyurt’un planları, CHP’lilerin sıralara vurarak yaptıkları protestolara karşın kabul edildi. AKP grubu meclisten ayrılırken, CHP grubu mecliste oturmaya devam etti.

 

CHP’li milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Aydın Ayaydın da eyleme katıldı. Olay yerine polis ve çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Gece yarısı CHP’liler eyleme son verdi. Kandilli’de, Boğaziçi’nin en güzel manzaralarından birine sahip Sevda Tepesi’ni Suudi Arabistan Kralı Abdullah henüz “veliaht prens” iken, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde “yeşil alan” olarak satın aldı ve 30 yıldır imar izni bekleyen 57 bin 470 metrekare araziye sonunda imar izni çıktı.

 

Mevcut planlarda “Koruya Katılacak Alan” olarak gözüken alanda yapılaşma yasağı bulunuyor. Yeni plan değişikliğine göre alan içerisinde turizme yönelik tesisler yapılabilecek.

 

Yüzde 6 imar izni verilen alanda boğazın siluetini bozmayacak tesisler yapılabilecek.

 

Komisyon’dan oy çokluğuyla geçen düzenleme İBB Meclisi’nde CHP’lilerin karşı oyuna karşılık, oyçokluğuyla kabul edildi.

 

KRAL’IN İSTEĞİ İMAR KANUNU’NA TAKILMIŞTI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Essuud, 1984’de 27 milyon dolar bedelle satın Kandilli’deki arsayı satın aldı. Boğaz’a nazır dev bir konak inşa etmek isteyen Kral’ın isteği Boğaziçi İmar Kanunu’na takıldı. Arsa sahipleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak, 1984’ten beri maliki bulunduğu arsa için imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde gerekli iznin verilmesini talep etti. Talebi inceleyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu, 9545 ada 12 parselde yer alan arazinin imar planını değiştirdi. Arazi için defalarca imar izni almak için müracaat edilmiş, ancak gerekli izin alınamamıştı. Kral, bir ara gazete ilanıyla araziyi satışa çıkarmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a yaptığı gezi esnasında da konu gündeme gelmişti.