Lambda İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği'nin homofobi ve transfobiye dikkat çekmek için sekizinci kez dağıttığı "Hormonlu Domates Homofobi-Transfobi Ödülleri"nin kazananlarını açıklandı.

 

Bu yılki yarışmada, on bir farklı kategoride elliden fazla aday yarıştı. İnternetten yapılan oylamalar sonucu kazananlara ödüllerini çeşitli kurumlardan LGBT mücadelesi aktivistleri teslim etti.

 

İsmini Erman Toroğlu'nun "hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz" açıklamasından alan Hormonlu Domates ödül töreninde bu yılın domates sahipleri şöyle:

 

Psikiyatri/Psikoloji - Dr. Yusuf Karaçay: Din eksenli homofobik/transfobik ve heteroseksist açıklamaları için.

 

Basın / Yazar - Ayşe Kulin: Gizli Anların Yolcusu kitabıyla eşcinsellerin dünyasını homofobik ve bilgisizce yansıttığı için.

 

Örgütler - Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ve Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz: Ahmet Faruk Ünsal, Eşcinselliğin hastalık olarak kabul edilmesinin insanlık suçu olarak kabul edilmesine karşı çıkarak ''Eğer böyle bir şey olursa dünyadaki tüm hastaneler ve doktorlar suç işliyor demektir. Bir doktor bir hastaya, 'hasta' dediğinde suç mu işliyor?" dediği için. Recep Karagöz ise; Eşcinsellerin genel olarak provakatif davranışlarla konuları saptırdığını iddia ettiği için.

 

Kurumlar - AKP: CHP ve BDP'nin eşcinsel hakları ile ilgili yasa önerisini "genel ahlaka aykırı, neslin korunmasına ters" diyerek reddettiği için.

 

Siyasetçiler - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: Türkiye'de gey belediye başkanı olmaması gerektiğini savunduğu için.

 

Medya - Yeni Akit: LGBT birey ve kurumlara dönük nefret söylemi içerikli haberleri için.

 

Mekanlar - Taksim Mango: Trans kadın bir bireyi erkek soyunma odasına sokmaya çalıştığı ve o trans bireyi rencide edecek davranışlarda bulunduğu için.

 

Eşcinsellere hasta demekle kalmayıp onların büyük bir kısmının mutlaka bir erkek çocuğa tecavüz ettiğini söylediği için.

 

Beynelmilel - KKTC Yönetimi: ''Gayri tabii cinsi münasebetten'' iki erkeği tutukladığı ve İngiliz sömürge döneminden kalma yasayı hala devam ettirdiği için.
Devrimci Domates - Bora Gezmiş (Deniz Gezmiş'in ağabeyi): Deniz Gezmişle yakın olduklarını ve beraber gazoz içtiklerini söyleyen Bülent Ersoy için ''Bir tek 'Gazoza ilaç atttı' dememiş, o kalmış, çok ayıp'' dediği için.

 

Yaşam Boyu Hormonlu Domates - İdris Naim Şahin: Eşcinselliği, ahlaksızlık gayriinsani durum olarak tanımladığı için. (Bianet)