İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde dün gece polislerce baskın yapılan bulunduğu evde öldürülen Dilan Kortak'ın cenazesi, otopsi işlemleri için getirildiği Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'nda tamamlanan işlemler sonrası ailesi tarafından teslim alındı.

Adli Tıp Kurumu'na babası İbrahim Kortak'ın yanı sıra Kortak ailesinin Avukatı Kadir Tunç ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile HDP'li yöneticiler de geldi.

Otopsi işlemleri tamamlanan Kortak'ın cenazesi, defnedilmek üzere İzmir'in Karabağlar ilçesine doğru yola çıkarılırken ailenin avukatı Kadir Tunç, Kortak'ın katledilmesine ilişkin kimi önemli bilgiler paylaştı.

'DİLAN TARANDI VE YARGISIZ BİR İNFAZA MARUZ KALDI'

Tunç, görgü tanıklarının ifadelerine göre olayın olduğu akşam karşılıklı bir çatışmanın yaşanmadığını söyledi.

Kortak'ın vücudunda da 5 adet mermi çekirdeği çıkarıldığını paylaşan Av. Tunç, bunun yanında çıkarılmayan mermilerin de olduğunu ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaraların olduğunu ifade etti. Tunç, "Bu da bize şunu gösteriyor, Dilan tarandı ve yargısız bir infaza maruz kaldı" dedi.

'EVDE SADECE DİLAN VARDI!'

Kortak'ın 18-19 yaşlarında bir genç kadın olduğunu ve çatışmaya girebilecek ne durumu ne potansiyeli ne de bir gerekçesinin olmadığını söyleyen Tunç, "Bu anlamıyla, söz konusu olan yargısız infazdır.  Evde sadece Dilan var. Başka da kimse yok" dedi.

MİLLETVEKİLİ HÜDA KAYA: HESABI SORULACAK İNŞALLAH

Av Tunç'un ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da Kortak'ın katledilmesine "Kadınları hedef almaya devam ediyorlar. Taranmış bir vaziyette infaz edildi Dilan" diyerek tepki gösterdi.

"Kadınları, gençlerimizi, çocuklarımızı katletmekten vazgeçin" diyerek konuşmasına devam eden Kaya, şunları söyledi:

"Artık, insanlık vicdanı bunu kaldıramayacak bir hale geldi. Artık, insanlarımızın ruhsal kırılması devletin yaptığı bu acımasız infazlarla önü alınamaz bir duruma doğru gidiyor. Ve devlet kadınlar ve insanlarımızın yargısız infaz noktasında birinci dereceden suçlusudur. Evrensel hukukta da, insani, vicdani hukukta da bu vebal kaldırılamaz bir hale geldi.

Bizler, ne olursa olsun insanlarımızın yargısız infazlara, katliamlara, tacizlere, vahşiliklere kurban vermemek için dayanışmamızı, sesimizi, adalet taleplerimizi daha güçlü bir şekilde yapacağız ve bu haksızlıklar, infazlar ve bu adaletsizliklerin gerçeğini halklarımızın önüne sereceğiz. Ve bunun hesabı sorulacak inşallah."

ÖHD: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi de Kortak'ın katledilmesine dair yazılı açıklama yaptı. Kortak'ın, Kürdistan ve Türkiye'de devlet kaynaklı temel hak ihlallerinin hızla arttığı bir dönemde yaşam hakkı ihlal edilen isimlerden biri olduğunu kaydeden ÖHD, "Kortak'ın polisler tarafından infaz edilmesinin takipçisi olacağız.

Adli kurumların bu dosyaların karartılması değil, aydınlatılması için çalışmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Evrensel)