Türkiye, 2007 yılında askerlik yaparken başka bir er tarafından öldürülen Selçuk Yabansu'nun akrabalarının şikayetini değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) haksız bulunarak 30 bin euro tazminat ödemeye mahkum oldu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Fransa'nın Strazburg kentinde faaliyet gösteren AİHM, 2007 yılında psikolojik sorunları nedeniyle ateşli silah kullanamayacağı ilan edilmesine rağmen bir çavuş tarafından üstlerinin talimatlarına aykırı olarak silah verilen bir er tarafından öldürülen Yabansu'nun sekiz akrabasının başvurusu üzerine açılan dava, Türkiye aleyhinde sonuçlandı.

İddianameye göre, Türk hükümeti ise davaya konu olan saldırıların PKK tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

AİHM bugünkü oturumunda karara bağladığı davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2, 3 ve 38'inci maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye 38 davacıya toplam 2 milyon 305 bin euro tazminatın yanı sıra 5 bin 700 euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum etti.

İHLAL EDİLEN MADDELER

Mahkemenin üç aylık süre içinde temyize götürülebilecek kararında söz konusu ihlallerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

Madde 2 (yaşam hakkı): Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bu maddesi davacıların 33 yakın akrabasının ölümü ve davacılardan üçünün yaralanmasıyla ihlal edilmiştir.

Madde 2: Olayın yeterince soruşturulmamasıyla ihlal edilmiştir.

Madde 3 (insani olmayan ve aşağılayıcı muamelenin yasaklanması): Köylülerin akrabalarının ölümlerini ve evlerinin tahrip edilmesini izlemek zorunda bırakılmaları ve Türk hükümetinin saldırının ardından asgari insani yardımı bile sağlamamasıyla ihlal edilmiştir.

Madde 38 (davanın soruşturulması için gerekli tüm zeminin sağlanması zorunluluğu):
Hükümetin hayati bir kanıtı yani bombardımanı düzenleyen uçakların uçuş kayıtlarını açıklamayı reddetmesiyle ihlal edilmiştir.