AİHM, Sanatçı Ferhat Tunç'a ceza veren Türkiye'yi, mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Sanatçı Ferhat Tunç'un 4 Ağustos 2003 tarihinde düzenlediği bir konserde yaptığı konuşmalar nedeniyle ceza alması hakkında Türkiye'yi mahkum etti.

ANF'ye konuşan Avukat Ercan Demir, davaya konu olan olay hakkında, "2003 yılında DEHAP Aydın İl Başkanlığı tarafından Aydın Valiliği'nden izin alınarak Ferhat Tunç konseri düzenlenmişti. Bu konser sırasında polisler görüntü kaydıyla tutanak hazırlayarak savcılığa veriyorlar. Savcılık herhangi suç tespit edemiyor fakat Aydın Sulh Ceza Mahkemesi 'Valiliğin izninin şarkı söylemekle sınırlı olduğu, konuşma yapılmasının izne aykırılık teşkil ettiğini' savunarak emre riayetsizlikten 3 ay hapis ve para cezası veriyor" hatırlatmasında bulundu.

Aynı yıl, Aydın Askeri Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazın da reddedildiğini ve cezanın kesinleştiğini belirten Av. Demir, "Bunun üzerine 16 Ekim 2004'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM), verilen cezayla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. ve 6. maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle başvuru yaptık" dedi.

Av. Demir, AİHM 2. Daire'nin, 2336/05 numaralı dosya üzerinden kararını bugün açıkladığını bildirerek, "Mahkeme, Sözleşmenin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesiyle, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin ihlal edildiğine ve bundan dolayı Türk hükümetinin Ferhat Tunç'a 4 bin 250 Euro tazminat ödemesine karar verdi" açıklamasını yaptı

Kararı yorumlayan Av. Ercan Demir, "Bir kişi hakkında herhangi cezai yaptırım uygulanması durumunun, kişinin kendisine savunma hakkı tanınmadan gerçekleştirilmesinin adil yargılanma ihlali olarak kabul edileceği de bir kez daha emsal kararla ortaya konulmuş oldu" dedi. (ANF)