AİHM, Cizre'de sokağa çıkma yasağının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için tedbir konulması yönündeki başvuruyu reddetti.

AİHM,  Sur ve Cizre'deki sokağa çıkma yasakları ile ilgili tedbir talebini reddetti. Hükümetin savunmasını inceledikten sonra talebi "şimdilik" kaydıyla reddeden AİHM, ara karar verdi.

AİHM, avukat Oya Aydın ile Özgür Erol tarafından Cizre ve Sur'daki yasaklarla ilgili başvuruda hükümetin verdiği bilgiler ışığında "şu aşamada başvurucular açısından tedbir verilmesi için yeterli veri olmadığına, ancak başvurunun esastan öncelikli olarak incelenmesine" karar verdi. AİHM bu amaçla başvuruyu öncelikle incelenmek üzere Daireye havale etti.

DURUMUN VEHAMETİ AÇIK

AİHM kararında, bölgedeki durumun vehametinin açık olduğu belirtilerek vücut bütünlükleri bakımından korumasız durumda olan başvuranların talep etmeleri halinde gerekli bakıma (yardıma) erişebilmelerini sağlamak üzere tüm makul adımların hükümet tarafından atılacağına dair beklentisini Hükümete bildirdi.

AİHM başvuranlara başka gelişmeler olması halinde yeni bir başvuru yapma yolunun açık olduğunu hatırlatarak hükümetin beklentileri karşılamaması halinde yeniden tedbir kararının değerlendirilebileceğini belirtti.