PKK lideri Abdullah Öcalan aldığı ömür boyu müebbet hapis ve İmralı adasındaki hapishane koşullarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımıştı. Öcalan, aldığı ömür boyu cezanın (bir gün serbest bırakılma ihtimalinin olmaması yüzünden) insan hakları sözleşmesinin "insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi" konu eden 3. maddesine aykırı olduğunu, hapishanedeki yaşam koşullarının sözleşmenin "Özel yaşam ve Aile yaşam" hakkını konu alan 8. maddesini ihlal ettiğini ve hapishanede Chrome ve Sodium ile yavaş yavaş zehirlendiğini iddia ederek Strasbourg Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi konu eden 3'üncü maddesiyle ilgili Türkiye'nin bazı noktaları ihlal ettiğine bazılarını ise ihlal etmediğine karar verdi.

Mahkeme kararında birçok noktada yargıçların birbirinden farklı görüşleri dikkat çekti.

Kararda İtalyan yazar Dante’nin “Siz ki, buraya girenler, bütün umutlarınızı geride bıraktınız” sözlerine gönderme yapılarak, “Cezaevleri, cehennem olmamalıdır” denildi.

Kararda şöyle denildi:

1. Mahkeme oy birliğiyle zehirleme girişimi iddialarını kabul edilemez bulmuştur.

2. Dörde karşı üç oyla, tutukluluk koşullarıyla ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

3. Altıya karşı bir oyla, cezaevi koşullarıyla ilgili olarak Sözleşme'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

4. Dörde karşı üç oyla cezaevi ziyaretleriyle ilgili olarak Sözleşme'nin 8'inci maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmişti.

5. Oybirliğiyle Sözleşme'nin 7'nci maddesinin ihlal edilmediğine karar verilmiştir.

Buna benzer bir diğer davada AİHM İngiltere'yi, sözleşmenin "insanlık dışı davranış ve aşağılayıcı muamele" ile ilgili 3. maddesini ihlal ettiği için mahkum etmişti, AİHM içtihatlarına göre ömür boyu hapse mahkum edilen bir suçlunun hapishanede geçen 25 yıldan sonra davasını revizyona götürebilme ya da serbest bırakılma hakkı olmalı. (Radikal)