Tutuklu Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, sanık olarak yargılandığı "KCK Ana Davası"nda savunmak yapmak üzere Diyarbakır'a getirildi.

Türk savunmasında, "Ama Türkiye'de her dönemde haksızlığa uğradım. Siyasi gelişmeler çerçevesinde her dönemde hakkımda soruşturmalar ve davalar açıldı ve yargılandım" dedi.

Diyarbakır'da 2009 yılında "KCK" operasyonlarında aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile tutuklu belediye eş başkanları Fırat Anlı ve Ahmet Türk'ün de bulunduğu 154 Kürt siyasetçi hakkında açılan "KCK Ana Davası"nın 71'inci duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Duruşmaya Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ile Kürt siyasetçiler Ferhan Türk ve Ramazan Debe katıldı.

Güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldığı duruşma salonuna, Ahmet Türk’ün eşi Mülkiye Türk, HDP milletvekilleri Nadir Yıldırım ve Meral Danış Beştaş’ın yanı sırada çok sayıda kişi izleyici olarak giriş yaptı.

AHMET TÜRK: TÜRKİYE'DE HER DÖNEMDE HAKSIZLIĞA UĞRDADIM

Silivri Cezaevi'nden Elazığ Cezaevi'ne nakledilen ve sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesi istenen Ahmet Türk verdiği ifadede, yıllardır demokratik alanda siyaset yaptığını, sorunların demokratik temelde çözümü için mücadele ettiğini söyledi.

Türk, "Ama Türkiye'de her dönemde haksızlığa uğradım. Siyasi gelişmeler çerçevesinde her dönemde hakkımda soruşturmalar ve davalar açıldı ve yargılandım. 2012 Newroz'unda yaptığım konuşmadan dolayı hakkımda dava açıldı. O yıl Newroz yasaklanmıştı. Ben de buna ilişkin 5 dakika konuştum. Ne güvenlik güçleriyle ne başka kişilerle tartışmam oldu. Aksi olsa görüntülere yansırdı. İddianamede avukatımla yaptığım görüşmeler yer almış. Ayrıca Sedat Yurttaş ve Sırrı Sakık ile yaptığım görüşmeler var. 1973 yılından beri siyasal mücadelem devam ediyor. Sadece bunları söylüyorum" dedi.

Avukat savunmalarının ardından, mahkeme Kızıltepe Belediyesi eski başkanı Ferhan Türk'e söz verdi.

Ferhan Türk, "İddianameye göre, Abdullah Öcalan benim aday olmamı önermiş, bu dedikoduları ortaya atanları tahmin edebiliyorum. Benim Cemil Bayık ile Sabri Ok ile görüşme yaptığım söyleniyor. Ben Avrupa'ya gitmedim, 2006 tarihinde Irak'a gitmiştim. O zaman da seçim dönemi değildi. Orada çektirdiğimiz bazı fotoğraflar zaten dosyada var. İkinci Irak'a gidişim de Kürdistan Parlamentosu'nun daveti üzerinedir" diye konuştu.

TÜRK’ÜN TALEBİNE RET

Öte yandan, Elazığ’da tutuklu bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, sağlık sorunları nedeniyle yargılandığı süre içinde Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kalmak istediğini söyledi.

Duruşmada söz alan Türk’ün avukatları da bu konuda daha önce de talepleri olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı bu konuda yetkinin kendilerinde olmadığını ifade ederek, Eğer sağlık nedenleriyle gelemeyecekse, son savunmasını SEGBİS ile yapabileceğini söyledi.

Duruşma 25 Ocak Çarşamba gününe ertelendi.

Duruşma sonrası HDP’li milletvekilleri Ahmet Türk’ün yanına giderek sağlığını sordular.

Türk’ün sağlığıyla ilgili olarak iyi olduğunu dile getirdiği öğrenildi.

HDP’li vekiller ise Ahmet Türk’ün sağlık durumuyla ilgili endişelerini ifade ettiler.