Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve bağımsız milletvekili Ahmet Türk, Nuçe Tv'de, Abdullah Öcalan'la İmralı'da yaptığı görüşmeye dair bilgiler verdi. Türk, "Bu süreç ciddi bir noktaya gelmeseydi bizim İmralı'ya gitmemiz de kolay olmazdı" derken, 'her şey bitmiş' gibi bakmanın da yanlış olduğunu, bu süreçte herkesin katkı sunması gerektiğini söyledi.

Nuçe Tv'den Baki Gül'ün, "Öcalan süreci nasıl karakterize ediyor" sorusuna ise Türk şöyle karşılık verdi:

ÖCALAN: ANAYASA HERKESİ KUCAKLAMALI

"Bu ülkede var olan tüm tarihi kültürlerin geliştirilmesi ve güvence altına alınması ve bu kültürlerin örgütlenmesi temelinde bir yaklaşımı var. Yurttaşlık konusunda, anayasanın herkesi kucaklayan bir dili kullanması gerektiğini ve bunu esas alan bir yaklaşım olması gerektiğini söylüyor."

"MİLLİYETÇİ-ULUSÇU YAKLAŞIM TEHLİKELİ SÜREÇ DOĞURUR"

Türk, Öcalan'ın, "Halkların ortak değerlerinin ortaya çıkarılması durumunda, halkların yakınlaşması durumunda ancak tehlikeler ortadan kalkabilir duruma gelebileceğini" söylediğini, aksi halde ise "milliyetçi-ulusçu yaklaşımla Ortadoğu'da çok tehlikeli bir süreç olacağını" belirttiğini aktardı.

"ÖCALAN MUHAKKAK KANDİL'DEKİ ARKADAŞLARIYLA DA GÖRÜŞMEK İSTEYECEK"            

Silah bırakma, sınır dışına çekilme konularını değerlendiren Türk ise şöyle konuştu:

"Bir çatışmasızlık sürecinin başlatılması ve bu süreçte de yasal-siyasal gelişmelerin doğru bir şekilde Türkiye gündemine taşınması ve bunların değerlendirilmesi, gereken tedbirlerin ve açılımların yapılması konusunda bir süreç olarak değerlendiriyorum."

Biçimlenmiş, sonuca gidilmiş bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Türk, Öcalan'ın, Kandil'deki arkadaşlarının da bu sürece yaklaşımını muhakkak ki isteyeceğini ve bunun kaçınılmaz bir şey olduğunu söyledi.

"HERKES AÇIKLAMALARINDA HASSASİYET GÖSTERMELİ"

Herkesin açıklamalarında hassasiyet göstermesi gerektiğini söyleyen Türk, 'bu çözüm müdür, yoksa tasfiye mantığı mıdır?' noktasında her şeyin kilitlendiğini söylerken, tasfiye mantığının sorunu çözmeyeceğini belirtti.

"GEÇMİŞTE YAŞANANLARA HAKİM"

Türk, 20 yıl sonra Öcalan'la yaptığı buluşmayla ilgili olarak da şunları söyledi:

"20 yıldan sonra bu buluşmanın benim üzerimde yarattığı bir heyecan vardı. Ama sağlıklı gördüm. Biraz da 'biz de beyazlaştık, siz de yaşlandınız' deyince, 'yok hayır' dedi. Onun, geçmişte yaşananlara hakim olduğunu gördüm, üslubuyla diliyle... Ben o psikolojiyi çok iyi biliyorum. Geçmişte hücrelerde kalan arkadaşlarımız ailesine söyleyeceklerini unutuyordu. Orada medyadaki gelişmeleri takip edebiliyor, okuyor sürekli... Arkadaşlarıyla da tartışmalar yapabiliyor.

"ARAP HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLUNMALI"

Türk, Öcalan'ın Suriye Kürdistan'ı (Batı Kürdistan) konusundaki fikrinin ise "oradaki mücadelenin Arap halkıyla dayanışma içerisinde olması gerektiği konusunda bir yaklaşımı vardı," diye belirtti. (BA)