Cumhuriyet Gazetesi'ne pazartesi sabah saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında, gazetenin bazı yönetici ve yazarları gözaltına alındı.

Gazeteci Ahmet Şık, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Editörü Nazan Özcan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte artarak devam eden medya operasyonlarını değerlendirdi.

Seda Sezen Bilen’in DW’de yer alan haberine göre, Türkiye'de darbe girişimden bu yana 100 binden fazla kişi işten atıldı veya görevden uzaklaştırıldı ve 37 bin kişi de tutuklandı. 15 Temmuz sonrası 105 gazeteci tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin verilerine göre kapatılan gazete, dergi, televizyon ve haber ajansı sayısı da 170'e ulaştı.



Gazeteci Ahmet Şık gazeteye yapılan operasyonun kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

AHMET ŞIK: DARBE ENGELLENDİ, CUNTA İKTİDARDA

Şık, "15 Temmuz'dan sonraki değerlendirmem şuydu: Darbe engellendi, cunta iktidarda diye. Kendinden olmayan herkesi hedefe koydular. Bu faşizm inşasıdır… Bu kesinlikle Cumhuriyet'le sınırlı kalacak, Kürtlerle sınırlı kalacak bir şey değil. Türkiye'deki yarılım; bizden olan olmayan şeklinde ve AKP'li olmayan herkesin hedefte olduğunun bir açık göstergesidir bu yaşananlar” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteciliğin de tasfiye edildiği değerlendirmesini yaptı.

ÖNDEROĞLU: GAZETECİLİK TASFİYE EDİLİYOR

Önderoğlu, "Türkiye'de eleştiren sorgulayan olumsuzlukları yüze çarpan her tür üretimin bu arada gazeteciliğin tasfiye edildiği bir dönem yaşıyoruz. Öyle anlaşılıyor ki bu iktidarın on yıldır kendi ele geçirdiği medya organları dışındaki bütün medya grupları bütün gazetecilik mecraları terörün bir uzantısı terörün destekçisi bir tek kendileri pirüpaklar. Sınır Tanımayan Gazeteciler olarak Türkiye’de apaçık bir politik tasfiye olan söz konusu operasyonları hukukun gereği olarak görmüyoruz ve kınıyoruz” şeklinde konuştu.


‘HEDEF SAPTIRMA’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, “FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Ahmet Şık ise yaşananların bir hedef saptırma olduğu görüşünde. Şık sözlerini şöyle sürdürdü: "Gülen cemaatinin terör örgütüne evrilmesinde AKP'nin payını tartışmak ve suç ortaklığını tartışmak ve soruşturma konusu yapmak gerekirken bunları ifade eden insanların tutuklanmaya çalışılması, gözaltına alınması gazetelerinin basılması siyasetçilerinin yasaklanması var olan tabloyu ortaya koyuyor. Tamamen bir hedef saptırmadır.”

‘İŞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Gazetenin çalışanları ise işlerini yapmaya devam edeceklerini söylüyor. Cumhuriyet Gazetesi Editörü Nazan Özcan tek işlerinin gazetecilik yapmak olduğunu ve buna güvendiklerini dile getirdi.

Özcan,"Ne iş yapıyorsak ona devam edeceğiz çünkü bu Aydın Engin, Murat Sabuncu, Güray Öz şu an aklıma gelen üçü hepsi bunların sonuna kadar gazeteci, tek işleri gazetecilik. Savcı hem kendi aklına hakaret etmiş hem bizim aklımıza hakaret etmiş o gerekçeyi yazarken. Memlekette gerçek anlamda gazetecilik yapmaya çalışan kalan üç beş kurumdan biriydi ve dolayısıyla tabii ki üzerimizde baskı vardı tabii ki her an her şey olabilir diye bekliyorduk. Ama insan şuna güveniyor biz gazetecilik yapıyoruz. Başka hiçbir şey yapmıyoruz o yüzden bize bir şey olmaz diye güveniyorsun. Normal bir ülkede olsak böyle olurdu. Ama anormal bir ülkede olduğumuz için bunlar başımıza geldi.” dedi.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)