Gazeteci Abdi İpekçi’nin vurulduğunda üzerinde bulunan eşyaları ilk defa Utanç Müzesi'nde sergilenecek.

İpekçi’nin kanlı ve kurşun izleri bulunan gömleği, mendili, kravatı müzede sergilenecek eşyalara arasında yer alıyor.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki sergi, 12-23 Eylül tarihleri arasında açık olacak.

12 Eylül Askeri Darbesi’nin mağdurları tarafından oluşturulan Devrimci 78’liler Federasyonu, bu yıl beşincisini açacağı Utanç Müzesi’nde 1979 yılında öldürülen Gazeteci Abdi İpekçi’nin vurulduğunda üzerinde bulunan özel eşyaları da ilk defa sergilenecek.

Bu yıl sanatçı Ahmet Kaya’nın özel eşyaları da ilk defa sergilenecek. 68 hareketinin önderlerinden Mahir Çayan’ın “kazağı ve radyosu”, Ulaş Bardakçı’nın “mektup ve kitapları”, Deniz Gezmiş’in “kazağı”, 12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen ve hala mezarı bulunamayan Cemil Kırbayır’ın “Palto, gömlek, kazak ve pantolonu”, Necdet Adalı’nın “çakmağı” da yer alacak.

Sergilenecek eşyalar arasında 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde işkence ve kötü muameleleri protesto etmek için kendisini yakan Mazlum Doğan’ın “süveteri”, dövülerek öldürülen gazetecilerden Metin Göktepe’nin de “basın yeleği ve basın kartı” da sergilenecek.

12-23 Eylül tarihleri arasında açık olacak müzede “Yas Tutan Tarih Ermeniler”, “Çocuk cezaevleri kapatılsın”, “12 Eylül ve Aleviler” başlıklarında toplantılarda yapılacak.

Müzede, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “kadınlar herkesin içinde kahkaha atmaması gerekir” şeklindeki sözlerine tepki olarak, bir “Gülen kadın sergisi” de bulunacak.