İnsan Hakları Derneği (İHD), Agos önünde ‘Yaşasın Ogün Samastlar, Kahrolsun Hrant Dinkler’ pankartı açanlar hakkında bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin önünde yaptığı basın açıklamasının ardından suç duyurusunda bulundu.

İHD tarafından yapılan açıklamada, geçen Pazar günü, ‘Hocalı Katliamı’ gerekçesiyle Agos’un önünde ‘Yaşasın Ogün Samastlar, Kahrolsun Hrant Dinkler’ pankartı açıldığı anımsatılarak, “Hocalı’da yaşananlarla hiçbir ilişkisi olmayan Türkiyeli Ermenilere gözdağı verildi ve Hrant Dink’in kişiliğinde tüm Türkiyeli Ermenilere ‘Kahrolsun’ dendi” ifadelerine yer verildi.

Polisin ırkçı içerikli pankart açan kişilere hiç müdahale etmemesinin vahim olduğu vurgulanan açıklamanın tam metni şöyle:

Geçen Pazar günü (23 Şubat) gününde bir grup, ‘Hocalı Katliamı’ gerekçesiyle Agos Gazetesi’nin önünde “Yaşasın Ogün Samastlar, Kahrolsun Hrant Dinkler” pankartı açtı. Hocalı’da yaşananlarla hiçbir ilişkisi olmayan Türkiyeli Ermenilere gözdağı verildi ve Hrant Dink’in kişiliğinde tüm Türkiyeli Ermenilere “Kahrolsun” dendi.

Suçu ve suçluyu övmek suçtur. Yapılan yalnızca bu suçu işlemek değil, aynı zamanda Ermenilere hakaret etmek, onlara karşı ırkçı nefret çağrısı yapmaktır.

Biz İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi olarak bu pankartı taşıyanlar, şimdi, bu yürüyüşü düzenleyenler, burada konuşma yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.

Olayın başka bir vahim yönü de, suç işleyen kişilere karşı, suçu ve suçluyu öven kişilere, böylesine ırkçı içerikli pankart açan kişilere polisin hiç müdahale etmemesidir. Polis, Ermenilere yönelik bu hakaret, kin ve nefret söyleminin alenen dile getirilmesine seyirci kalmıştır.

Irkçılık içeren bu vahim olay karşısında, öncelikle olay yerindeki tüm MOBESE kayıtlarındaki görüntüler incelenerek, suçu övmek suretiyle suç işleyenlerin, başka bir deyişle söz konusu pankartı taşıyanların, gösteriye katılıp slogan atanların, başı çekenlerin olaya karışan diğer suçluların tespit edilmesi TCK 215, 216 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesi uyarınca, ırkçılık suçu işleyen bu kişiler hakkında dava açılmasını talep ediyoruz.

Irkçılık karşıtı herkesi Ermenilerle tek vücut olmaya ve suç duyurumuzu desteklemeye davet ediyoruz. (Agos)