12 Eylül döneminde işkenceyle öldürülen Süleyman Cihan'ın avukatı, faillerin İstanbul 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Necdet Üruğ ve dönemin Emniyet 2. Şube Müdürü Mehmet Ağar ile İbrahim Şahin olduğunu ileri sürdü ve haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

 

12 Eylül soruşturmasında tekrar gündeme gelen dönemin faili meçhul cinayetlerinin aydınlığa kavuşturulması konusunda mağdur yakınlarının umutları arttı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davaya müdahil olan Süleyman Cihan’ın yakınları cinayet üzerindeki sis perdesinin artık kalkacağından emin olduklarını belirtti. Davaya müdahil olmalarının ardından cinayet sorumlularını kamuoyuna paylaşmak için Cihan ailesinin avukatı Aydın Erdoğan ile kardeşi Ahmet Cihan bir basın toplantısı düzenledi.

 

Mahkemenin Ahmet Cihan adına yaptıkları başvuruyu kabul ettiğini aktaran Avukat Aydın Erdoğan, kişisel müdahillik taleplerinden bir de Cemil Kırbayır ailesinin başvurusunun kabul edildiğini belirtti. Resmi kayıtlara göre Süleyman Cihan'ın 29 Temmuz 1981 günü Edirne'den İstanbul'a giderken yakalandığı, bir gün sonra yer göstermeye gidildiğinde apartmanın 6. katından atlayarak canına kıydığına dair tutanak düzenlediğini savunan Erdoğan, "Süleyman Cihan, yakalama ve olay yeri tutanağında kimliği belli olduğu halde 'kimliği belli olmayan kişi' olarak defnedilmiş, ailenin başvurusu ve aramaları cevapsız kalmış" dedi.

 

Cinayeti saklamaya yönelik bütün çabalara rağmen olay yeri savcılığı ve Adli Tıp Kurumu belgelerinde, ölümün işkence sonucu olduğu ve kuşku uyandıran çok sayıda ipucunun ortaya çıktığını belirten Erdoğan, bütün delillere rağmen askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiğine dikkat çekti.

 

"FAİLLER ARASINDA MEHMET AĞAR VE İBRAHİM ŞAHİN DE VAR"

Davaya müdahil olmalarının ardından suça azmettirenlerden yani cuntacılardan hesap sorulacağından duyduğu inancı dile getiren Erdoğan, şimdi asıl faillerin bulunmasına sıra geldiğini ve dosyanın yeniden açılmasının gerektiğini söyledi.

 

Erdoğan, cinayetin faillerini ve şüphelilerini ise şöyle sıraladı: "Davayı kapatan askeri savcı suç ortağıdır. İstanbul 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Necdet Üruğ, Sıkıyönetim Adli Müşaviri Kıdemli Hâkim Albay Durmuş Akşen, Emniyet Müdürü Şükrü Balcı (ölü), Emniyet 1. Şube Müdürü Tayyar Sever, Emniyet 2. Şube Müdürü Mehmet Ağar, Sıkıyönetim Savcısı Hâkim Yüzbaşı Erdoğan Savaşeri, Bostancı Emniyet Başkomiserliği'nde görevli polis memuru İbrahim Şahin, Adli Tıp Kurumu Başkanı Şemsi Gök ve infazda görev alan polis memurlarıdır."

 

Önümüzdeki günlerde cunta liderleri dışındaki bu sorumlular hakkında İstanbul Kadıköy Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını kaydeden Erdoğan, insanlığa karşı suç işleyen, darbecilerin ve suç ortaklarının yargılanması ve yaşananların bir daha yaşanmamasını umut ettiklerini diledi.