TSK, dün gece Afyonkarahisar'da bir mühimmat deposunda yapılan çalışmalar sırasında meydana gelen patlama 25 askerin öldüğünü, 4 askerin ise yaralı olduğunu açıkladı.

 

TSK'nin internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır. Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.“

 

BÜYÜK KORKU VE PANİĞE NEDEN OLDU

Kışla mevkisinde bulunan askeri mühimmat deposundaki el bombalarının tasnifi sırasında saat 21.15 sıralarında meydana gelen patlama kentte büyük korku ve paniğe neden oldu. Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, el bombaları  patlamaya devam etti. Alana sadece ambulansların giriş çıkışına izin verildi.

 

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Başkan Çoban, “Bölgede 2 patlama meydana geldi. Askeri mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi yapılırken patlama meydana geldiği söylendi. Kışlada içtima yapılıyor. Bu sayım sonunda herhangi bir kayıp olup olmadığı anlaşılacak” dedi.

 

KAZA SONUCU PATLADI

Çoban, şöyle devam etti: “Mühimmat deposunda 5 gündür çalışma yapılıyordu. Bugün son günüydü. İlk patlamanın ardından ikinci bir patlama daha meydana geldi. İçeride 15-20 görevli vardı. İçerideki görevlilerin sağlık durumu hakkında bilgi alınamıyor. Çünkü patlama ve yangın devam ettiği için müdahale de edilemiyor.”

Bölgenin son derece korunaklı olduğunu ve eylemin söz konusu olmayacağını belirten Çoban, olayın tamamen bir kaza sonucu meydana geldiğini söyledi. Patlamada ilk belirlemelere göre 4’ü asker 7 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ndeki yaralı askerlerden 2’sinin Emrah Uluer ve Hasan Boncuk olduğu ve sağlık durumlarının da iyi olduğu belirtildi.

 

Birçok vatandaş da, kan vermek için hastaneye koştu. Afyonkarahisar’a çevre illerden çok sayıda bomba imha ve ulusal medikal kurtarma ekibi gönderildi. İtfaiye Müdürü Murat Gürsen de, “Patlamalar nedeniyle yangına müdahale edemiyoruz. İkinci bir riskli alan var. Patlamanın sıçraması ihtimali olan ikinci depoda önlem aldık” dedi.

 

DEPREM OLDU SANDILAR

Bölgeye yakın yerleşim alanları boşaltılırken, büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle çevredeki evlerin camları kırıldı. Büyük bir gürültüyle dışarıya çıktıklarını anlatan görgü tanıkları, çevredeki evlerin camlarının kırıldığını söyledi. Çevreye saçılan parçalar nedeniyle bölgede geniş çaplı güvenlik koridoru oluşturuldu.

 

OTOBÜSLER TAŞLANMIŞTI

Olayın yaşanmasından bir gün önce Afyon’dan geçen ve Kürt illerine giden otobüsler bazı ırkçı gruplar tarafından durdurulmuş ve sivil vatandaşlar içindeyken taşlanmıştı.