İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 8 Nisan’da yayınladığı bir raporda, Afrin’den kaçan sivillerin gıda, temiz su ve tıbbi yardıma erişiminin engellendiğini ve Afrin’de kalan sivillerin durumununsa yağmacılık ve tahribat nedeniyle daha da kötüleştiğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye güçleri ile birlikte hareket eden silahlı grupların Afrin kentinde ve civarındaki köylerde yağmacılık yaparak ve sivillerin mülklerini tahrip ederek, bu bölgelerdeki sivillerin durumlarını daha da kötüleştirdiğini belgeledi. Afrin’in kontrolünü elinde bulunduran Türkiye güçleri ve hükümet dışı silahlı gruplar yağmacılığı durdurmalı ve verilen hasarın sorumlularından hesap sormalıdır.”

HRW Orta Doğu direktör yardımcısı Lama Fakih, “Afrin’deki insani durum çatışmalardan kaçan tüm siviller için epeyce ağır, ancak hükümet kontrolü altındaki bölgelere girişleri engellenenler ve mülkleri yağmalananlar iyice korunmasız haldeler” ifadelerine yer verdi.

Lama Fakih ayrıca, “Türkiye güçleri ve hükümet karşıtı silahlı gruplar Afrin’de çığrından çıkmış durumdaki yağmacılığa ve sivillerin mal mülklerini tahrip etmeye son vermeli, hükümet güçleri ise kaçmaya çalışanları engellemekten vazgeçmeli” açıklamasını yaptı.

Euronews'te yer alan habere göre raporda ayrıca sivillerin, yiyeceğin, temiz suyun ve tıbbi malzemelerin yetersiz olduğu bölgelerde sıkışmış durumda olduğu ve Suriye hükümetinin bu durumdan etkilenen sivillerin özgürce hareket etmelerine ve yardıma erişmelerine olanak sağlaması gerektiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre mart ayı sonu itibariyle Afrin’den yaklaşık 137 bin kişinin göç ettiği tahmin ediliyor.