Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyinde yer alan Afrin bölgesindeki sınır hattına batıda konuşlu bir zırhlı tugayın yarısını takviye olarak gönderdiği öne sürüldü.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre, Sınırın takviyesinin önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

RUSYA VE İRAN’LA GÖRÜŞME

Türkiye bir yandan 15-16  Eylül’de yapılması planlanan Astana görüşmelerinde “çatışmasızlık bölgelerinin” kurumsallaştırılması için Rusya ve İran ile görüşmelerini sürdürürken siyasi- diplomatik ve askeri girişimlerle ortaya koyuyor.

 Türkiye özellikle Afrin bölgesini kontrol altında tutan YPG’nin ÖSO kontrolündeki Azez ve Mare bölgesine yönelik havan saldırılarını Türkiye diplomatik açıklamalarla dünyaya duyururken zaman zaman da top atışlarıyla karşılık veriyor.

Batı, özellikle de ABD İdlib’in El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen Heyet ül Tahrir Şam örgütünün kontrolüne geçmesini önemli sorun olarak gündemine alırken Türkiye bu gerekçeyle bölgeye YPG’nin kullanılarak müdahale edilmesine karşı çıkıyor.

KRİTİK NOKTA

Türkiye’nin Afrin ve İdlib konusundaki yaklaşımları açısından kritik noktanın Erdoğan’ın “Gözümüzü karartırız” açıklaması olduğu, bu açıklamayla askeri harekatın göze alınabileceği mesajı verildiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye’nin sınırındaki bu dengelerin aleyhine dönmemesi için yalnız diplomatik mesajlarla da yetinmediği, askeri adımlar da attığı ortaya çıktı.

İki hafta önce sınıra yönelik küçük çaplı ilk parti takviye gerçekleştirildi. Ancak daha kapsamlı takviye ise kamuoyunun bilgisi olmadan gerçekleştirildiği öne sürülüyor.

İddialara göre, ülkenin batı bölgesinde konuşlu bulunan bir zırhlı tugayın yarısı Afrin sınırına konuşlandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgedeki mevcut askeri varlığına ek olarak bu konuşlandırmanın Ankara’nın konuya ilişkin duyarlılığını ortaya koyduğu vurgulanıyor.