Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine gerçekleştirmeyi planladığı askeri operasyon ve ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutasında bir Sınır Güvenlik Gücü (SGG) oluşturma planı nedeniyle Washington-Ankara arasında yükselen tansiyon dünya basınında geniş yer buldu.

Sputnik’e konuşan Britanya’nın eski Suriye Büyükelçisi Peter Ford, ABD’nin genel planının Suriye’nin egemen bir devlet olarak istikrarlı hale gelmesini engellemek olduğunu söylerken, SGG konusundaki yalpalamanın ise Washington’daki bölünmüşlüğe işaret ettiğini söyledi.

Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, SGG ve Afrin gerilimi üzerinden Türkiye-Suriye-Rusya üçlüsünün ABD’ye karşı birleşebileceklerini, Kürtlerin de ABD tarafından kaderlerine terk edilebileceğini savundu.

Washington Post’a konuşan Center for New American Security analisti Nicholas Heras ise, son ABD-Türkiye geriliminin ülkelerin yetkilileri arasındaki koordinasyonsuzluktan kaynaklandığını ve ABD yönetiminin “hem yürüyüp hem de sakız çiğnemeyi beceremediğini” söyledi.

Chatham House adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Fadi Hakura, ABD’nin YPG’ye silah vermesinin doğal olarak Ankara için ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirttiği yazısında, “ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi Türkiye’yi kuşkusuz Rusya ve İran’ın kollarına itecektir” yorumunda bulundu.

Wall Street Journal gazetesinin görüşüne başvurulan Atlantik Konseyi analistlerinden Aaron Stein, Türkiye’nin esas rahatsızlığının ABD’nin bölgede kalıcı olacağını açıklaması ve SDG’yi koruma isteği olduğuna dikkat çekti.

Lübnan merkezli Al Akhbar’da yer alan iddiaya göre ise, SDG Türkiye’nin olası bir askeri müdahalesine karşı Şam’la ortak hareket etme isteğinde. Gazete, Şam ile SDG arasında Rusya nezaretinde görüşme yapıldığını öne sürdü.

Rus basını Türkiye’nin olası Afrin operasyonuna Moskova’nın kaygılarını yansıtır şekilde temkinli yaklaştı. Regnum’daki analizde, “Amerika ve Rusya, Türkiye’yi zayıf halka yapıp oyun dışı bırakabilir” görüşüne yer verilirken, operasyona Moskova’nın destek vermeyebileceği ve Türkiye’nin Suriye’de rahatça dolaşabilmesinin çok zor olduğu vurgulandı.

Rus İzvestiya gazetesi ise, YPG’nin elindeki silahların envanterine yer verdiği haberinde Moskova’nın ulusal çıkarlarını gözeterek Afrin için Türkiye’ye destek vermeyeceği savunuldu.

Kaynak: Cumhuriyet